Tichá smrt. Ukrajinci v boji využívají elektrické motorky, pro Rusy představují noční můru

Ukrajinští odstřelovači slaví velké úspěchy i díky terénním elektrickým motocyklům domácí výroby, které stojí zlomek ceny oproti zahraničním strojům. V armádě by přitom člověk čekal velice těžká vozidla, moderní doba ale přináší nové možnosti, jak být v boji efektivnější.

Kdekomu se při představě ukrajinského motocyklu vybaví legendární Dněpr, tedy mizerná kopie válečného boxeru BMW. S takovou mechanizací by ale Ukrajinci proti okupantům příliš neprorazili –⁠ tím spíš, že ti mají k dispozici velmi podobné stroje značky Ural. Přesto se v konfliktu na východ od Slovenska jednostopé stroje Made in Ukraine hojně a úspěšně angažují.

Tichá smrt

Kam patří elektrické motocykly? Do města? Hlavně. Ve výzbroji je však má i ukrajinská armáda a nemůže si je vynachválit. Vojáci používající stroje Eleek Atom z Ternopilu, dostali přezdívku „atomová armáda“. V dobách řízených protitankových či protiletadlových střel, které dokáže odpálit obyčejný voják, nabízejí malé elektrické motocykly neocenitelnou službu.

„Musíme rychle přijet a rychle odjet,“ řekl pro The War Zone Mamuka Mamulašvili, velitel gruzínské legie. Pro své odstřelovače by chtěl těchto strojů získat víc. Elektrické motorky chválí proto, že dosahují rychlosti až 90 km/h, na jedno nabití zvládnou ujet 150 km, jsou velmi tiché a jejich elektromotor nevyzařuje teplo, takže Atom je tvrdým oříškem pro ruské termovizní systémy.

Ve službách odstřelovačů jsou podle Mamulašviliho ideální, protože se dokážou rychle a nehlučně dostat na misi. Potom mají vojáci asi pět minut na akci. Odejít musí dříve, než je zaměří ruské dělostřelectvo.

Elektrické motocykly se ale osvědčily i při průzkumných činnostech, ve službách zdravotníků či v oblasti komunikace, zejména tam, kde Rusové používají zařízení pro rušení signálu. Potom se na ně přesouvají kurýři s korespondencí. A protože Atom má nosnost 150 kg, nebrání se ani malému nákladu.

Výhodou je také nízká hmotnost samotné e-motorky. To znamená, že takové stroje se snadno přepravují na jiném vozidle nebo na obyčejném nafukovacím člunu.

Bojová technika budoucnosti

Elektromotocykly skvěle zapadají do moderního konceptu rychlých operací proti nepříteli, které využívají momentu překvapení. Koketují s nimi i jiné armády, včetně sil USA. Nevýhodou těchto strojů je jejich relativně vysoká cena.

Eleek se běžně dodává za 4 200 dolarů. V porovnání s jinými vojenskými vozidly jde ale o nepatrný zlomek. Navíc po vypuknutí konfliktu poskytla společnost armádě všechny exempláře, které měla na skladě a vyrobila také nové, které upravila podle potřeb vojáků. Ukrajinské síly doufají, že tento nenáročný dopravní prostředek jim pomůže bránit se i nadále proti ruskému agresorovi.

Tagy:
BMW armáda smrt Slovensko elektromobilita motocykl USA noční můra Dněpr válka na Ukrajině Ural ukrajinská armáda bojová technika e-bike Eleek atom elektrický motocykl Mamuka Mamulašvili