Prohráváme závod o lidské životy? Proč je ČR v očkování propastně daleko za Izraelem

Očkování v Izraeli

Dvě země s podobným počtem obyvatel. Jedna za den naočkuje přes 140 tisíc lidí a vakcínu už má 1,48 milionu obyvatel. Druhá zatím naočkovala 20 tisíc lidí. Řeč je o Izraeli a České republice. Proč jsou na Blízkém východě o tolik napřed?

Šéf České lékařské komory Milan Kubek řekl, že česká vláda by se měla inspirovat u Izraele. „Mají naočkovaných přes 1,4 milionu lidí, my máme desítky tisíc, a to jsme srovnatelně velké země. Nabíráme hrozné zpoždění, závod je nejen o lidské životy, ale i o to, abychom mohli otevřít ekonomiky a začít zase normálně žít a nadechnout se,“ prohlásil Kubek.

Čísla hovoří jasně. V Izraeli, který má necelých 9 milionů obyvatel, už stihlo dostat první dávku vakcíny přes 17 procent populace v přepočtu na 100 tisíc obyvatel. Očkovaných je přes 1,48 milionu lidí, za jediný den stihli tamní zdravotníci očkovat 146 tisíc osob.

Statistika očkování v České republice? Do středečního večera dostalo očkování 19 918 lidí. V přepočtu na 100 tisíc obyvatel je proočkováno 0,2 procenta populace.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) však opakuje, že pozadu nejsme. „Očkuje se u nás mnohem rychleji než v jiných evropských zemích. Záleží na tom, jak se zeptáte,“ prohlásil Blatný v Rádiu Z. Slovensko ke čtvrtku naočkovalo 7 200 lidí, Rakousko 6 tisíc. Polsko přes 140 tisíc občanů, Itálie přes 307 tisíc, Německo přes 367 tisíc a Velká Británie 1,3 milionu obyvatel. Jak která země očkuje, si můžete prohlédnout zde.

Podle Blatného je limitem dodávka vakcín. „Izrael má naprosto jiné dodávky, než jsou v EU. Ale dodávky do ČR chodí tak, jak je domluveno, věříme, že žádné výpadky nebudou. Nemyslím si, že by očkování probíhalo pomalu, ale ano, probíhá pomaleji než v Izraeli, protože máme méně vakcín. Když se zapojí ostatní dodavatelé, v lednu a únoru to budou stovky tisíc měsíčně a od března miliony dávek,“ konstatoval šéf českého zdravotnictví.

Izrael zaplatil o sto procent víc, říká Babiš

Izrael, stejně jako Česká republika, očkuje vakcínou od firem Pfizer a BioNTech. A proč je tedy Izrael o tolik úspěšnější? Podle britského týdeníku The Economist k tomu přispívá konkurence mezi pojišťovnami, poměrně krátké vzdálenosti na doručení očkovací látky z centrálního skladu v Tel Avivu či to, že země jednala rychle a za očkovací látku si připlatila. Izrael také zřídil očkovací centra na stadionech i náměstích.

Přesná částka, kterou Izrael za dodávky vakcíny zaplatil, není známá. Podle českého premiéra Andreje Babiše (ANO) to ale bylo dvakrát tolik. Babiš pro Právo prohlásil, že Izraelci „byli ve výhodě, jelikož jednali rychle a údajně Pfizeru vakcínu přeplatili o sto procent.“

Počty očkovaných proti novému typu koronaviru ve vybraných zemích

Země Celkový počet očkovaných Počet očkovaných na 100 obyvatel
Izrael 1 480 000 17,14 %
Velká Británie 1 300 000 1,91 %
Německo 367 330 0,44 %
Itálie 307 180 0,51 %
Polsko 140 230 0,37 %
ČR 19 918 0,19 %
Slovensko 7 200 0,13 %
Rakousko 6 000 0,06 %       zdroj: ČTK

Cena za dávku vakcíny od Pfizeru a BioNTechu pro Českou republiku je asi 12 eur (v přepočtu zhruba 315 korun). Izrael podepsal kontrakty také s Modernou a AstraZenecou. Vakcíny od těchto společností by měly být dostupné i v Česku. Ta od Moderny ještě během ledna, vakcína od AstraZenecy, kterou se už od 4. ledna očkuje ve Velké Británii, by měla být v ČR během února.

K rychlému očkování přispívá i unikátní systém izraelského zdravotnictví. Všeobecné pojištění v zemi poskytují čtyři pojišťovny a jejich financování závisí na počtu klientů, takže o ně mezi sebou soupeří a předhánějí se v lepších nabídkách preventivní medicíny nebo digitalizace. Díky tomu mohou očkování rychle zprocesovat.

Petříček: Bez EU bychom neměli nic

Na to, jak se Izraeli daří očkovat, poukazují i další politici. Šéf Sněmovny Radek Vondráček (ANO) ve vysílání CNN Prima NEWS řekl, že s pomalejším průběhem očkování souvisí společný postup EU. „Velká Británie v tomhle vydělala na brexitu. Druhý příklad je Izrael. Kdybychom všechno dělali jako Izrael, tak jsme na tom líp, ale musíme postupovat v souladu s EU. Ale nic se nepodceňuje, žádné špatné rozhodnutí učiněno nebylo,“ prohlásil.

Proti kritice se ohradil šéf české diplomacie Tomáš Petříček (ČSSD). „Ve veřejném prostoru se začínají objevovat fake news, že nás Evropská komise zdržuje v očkování, protože při nákupu vakcín zaspala. Je to nesmysl. Opak je pravdou. Bez EU bychom se k vakcínám dostali mnohem později. Některé evropské státy, které nejsou členy EU, mají dokonce obrovské problémy získat byť jen minimální počet vakcín a žádají nás i ostatní státy EU o pomoc,“ zdůraznil ministr zahraničí.

Evropská unie podle Petříčka začala předplácet vakcíny u farmaceutických firem, které byly nejdál s jejím vývojem, už v létě minulého roku.

„K tomu spílání EU, že nezajistila dostatek vakcín, si zde odložím... V srpnu jsem upozorňovala na to, jakou strategii má Izrael, a ptala se, jakou máme my,“ komentovala na Twitteru ekonomka a rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová.

Nárok na očkování proti covidu mají v tuto chvíli v Izraeli lidé starší 60 let, zdravotníci, pečovatelé a rizikové skupiny. V Česku se zatím očkují senioři starší 80 let a prioritní skupiny, jako jsou zdravotníci.

Tagy: