Najel do lidí záměrně, řekl Scholz o tragédii v Berlíně. Řidič byl psychicky narušený

V západním Berlíně vjelo ve středu dopoledne vozidlo do davu lidí a zranilo nejméně 10 osob. Podle německé policie pak zemřel na místě jeden člověk.

Řidič v Berlíně najel do lidí záměrně

Podle německého kancléře Olafa Scholze najel 29letý arménský řidič ve středu v Berlíně do davu záměrně. Berlínská primátorka pak uvedla, že řidič byl psychicky narušený. Při incidentu v centru německé metropole zemřela na místě učitelka a zranilo se mimo jiné 14 žáků ze spolkové země Hesensko.

„Kruté řádění na ulici Tauentzienstrasse mě hluboce zasáhlo. Cesta školní třídy z Hesenska do Berlína skončila noční můrou,“ napsal Scholz v noci na čtvrtek na Twitteru. Dodal, že myslí na příbuzné mrtvé učitelky a na zraněné. „Všem vám přeji rychlé uzdravení,“ doplnil.

O úmyslném činu mluvila i berlínská primátorka Franziska Giffeyová. „Bylo to řádění psychicky těžce narušeného člověka,“ řekla. Středu označila za temný den berlínské historie, který opět otevřel trauma z prosince 2016. Tehdy se na náměstí Breitscheidplatz, které přímo sousedí s místem středečního činu, odehrál teroristický útok. Zahynulo při něm 12 lidí včetně jedné Češky.

Středeční incident si vyžádal jednu mrtvou, šest lidí ale bojuje o život a další tři jsou zraněni vážně. Mezi zraněnými jsou i děti, které mrtvá učitelka doprovázela.

Devětadvacetiletý řidič, jehož zadržela policie, měl u sebe plakáty týkající se Turecka, žádné písemné prohlášení ale ve voze nebylo. Německá média uvádějí, že muž byl policii znám kvůli dřívějším prohřeškům, které ale nesouvisely s extremismem. Bulvární deník Bild kontaktoval sestru řidiče, která sdělila, že bratr měl vážné problémy.

Tagy: