Nájemníky na Chebsku drtí desetitisícové nedoplatky za teplo. Město nás nevarovalo, tvrdí

Desetitisícové nedoplatky za teplou vodu a teplo. Nemilé překvapení v podobě vyúčtování čekalo ve schránkách nájemníků městských bytů v Lubech na Chebsku. Podle tamní radnice za vysoké nedoplatky může skokový nárůst světových cen plynu a lidem prý doporučila, aby si navýšili zálohy. Nájemníci si ale stěžují, že varování nebylo dostatečné a část z nich bude mít problémy účty zaplatit.

Paní Šístková není v Lubech na Chebsku zdaleka jediná, pro koho účet za teplou vodu znamenal studenou sprchu. „Jsou to senioři, jsou to rodiny s dětmi, které nedokážou tuto částku nějakým způsobem hned vyplatit. Řádově od 20 tisíc, najdou se i sedmdesátitisícové položky,“ popsala pro CNN Prim NEWS.

S velkým nedoplatkem se potýká i pan Zdeněk Bezer. „Nám kolem 30 tisíc korun každý rok vraceli, protože jsme měli vysoké zálohy. Sami jsme je zvedali, platil jsem 1,5 tisíce korun, zvedal jsem to na 3,5 tisíce korun všechno a teď mi přišlo vyúčtování 20 tisíc dluh a měsíčně mi chtějí zvednout zálohy na 7,7 tisíc korun,“ upřesnil.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Dvojnásobné či vyšší zálohy drtí třetinu Čechů. Mnozí však mají na výběr, míní sociolog

Obyvatelé bytů, si stěžují, že město s nimi o tak masivním zdražení dostatečně nekomunikovalo. Na to, že by si měli sami dostatečně zvednout zálohy, prý upozornilo jen vylepením základních informací na vchodových dveřích.

„Jsou jedinci, kteří prostě ani nemají na to, aby si cokoliv navyšovali. V tom případě si myslím, že město selhalo a jestliže vidí ty tabulky, ty rozpočty, tak nedá se nic dělat, ale musí na ty nájemníky apelovat,“ informovala Petra Šišková. „Velice mě to mrzí, chápu to rozhořčení, protože nedoplatky jsou skutečně velké, ale my jako město jsme tomu předejít nemohli,“ uvedl starosta města Luby Vladimír Vorm (nez. za KDU-ČSL)

Teplo městu dodává soukromá společnost. Podle vedení města se tak výrazné zdražení plynu v podstatě nedalo předpokládat. „Společnost musela nakupovat plyn z měsíce na měsíc, nemohli si zajistit víc a hrozilo i některý okamžiky, že by plyn ani nebyl, že bychom vůbec nemohli topit. Takže jsme řešili hlavně to, abychom zajistili dodávku,“ doplnil Vorm.

Vysoké účty za teplo nájemníci v lubských bytech zřejmě budou muset zaplatit ve vyúčtované výši. Město jim chce vyjít vstříc například splátkovými kalendáři. Pracovnice na tamní radnici pak mají těm, kdo projeví zájem, pomáhat s případným vyřízením dávek od úřadu práce.

Tagy:
teplo energie KDU-ČSL Luby radnice Úřad práce České republiky okres Cheb doplatek nedoplatky