Stovky lidí se v ČR nakazily i přes první vakcínu. Kdy smí na druhou a jak to řešit?

Stovky lidí se v Česku nakazily po první dávce očkování proti covidu. Komplikuje se tak podání druhé vakcíny – a potažmo i proočkování významné části populace. Mohou lidé, kteří po první dávce chytili koronavirus, dostat druhou, nebo ji alespoň odložit? Anebo musí po prodělání nemoci čekat znovu na první?

V České republice aktuálně panují značné obavy z šíření mutace delta, která patří k těm nejvíce nakažlivým. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) upozorňuje, že jedna dávka očkování podle studií z Velké Británie chrání proti této mutaci pouze přibližně z 30 procent. Z toho důvodu také nedávno jeho resort zrušil možnost prokázat svoji bezinfekčnost již 22 dnů po podání první dávky.

Pokud jsou předpoklady ministerstva správné a delta mutace se skutečně masivně v České republice rozšíří, lze očekávat, že také případů nákazy po první dávce očkování bude stále přibývat. Úřady tak budou muset stále častěji řešit, jakým způsobem umožnit podání druhé dávky, aby mohl být dotyčný plně očkován.

Jen za poslední měsíc se v České republice po první dávce nakazilo koronavirem 766 lidí, po druhé dávce 167 lidí. Vyplývá to z údajů, které CNN Prima NEWS poskytl Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR (ÚZIS).

Co s druhou dávkou?

Prodělání covidu po první dávce očkování naštěstí neznamená úplnou stopku, jak potvrzuje IKEM. Odborníci ale doporučují odložit druhou dávku na dobu, kdy uplynou tři měsíce od odeznění příznaků nebo od ukončení izolace.

Problémem by ale mohlo být, pokud by měl člověk vážnější průběh nemoci a lékaři mu aplikovali „protilátkové koktejly“. Po prvním očkování by se to ale příliš stávat nemělo. Už jedna dávka by měla před horším průběhem chránit.

O podání druhé dávky očkování by měl rozhodnout lékař. „Vždy je to na individuálním zhodnocení lékaře v návaznosti na aktuální zdravotní stav daného jedince. Očkování je odvislé mimo jiné i od průběhu onemocnění a celkového zdravotního stavu a věku dané osoby. Poté lékař vyhodnotí, tak jako u ostatních očkování, jestli jsou dočasné nebo případně i trvalé kontraindikace,“ sdělila CNN Prima NEWS Gréta Rakašová z ministerstva zdravotnictví.

Odložení druhé dávky nad rámec maximální lhůty stanovené výrobcem proto není v takových případech problém. Od 25. června navíc ministerstvo zdravotnictví zrušilo povinnou 90denní lhůtu, jež bránila lidem, kteří onemocnění prodělali, aby se dříve zapsali k očkování.

Jak odložení druhé dávky řešit

Pokud se člověk po první dávce prokazatelně nakazí, měl by svou situaci řešit s lékařem. Poradit by mu měli také úředníci na lince 1221.

Například Lukáš z Prahy pro redakci CNN Prima NEWS uvedl, že poté, co zjistil, že má pozitivní test, zavolal na linku 1221, kde mu bez větších problémů termín změnili. Původně měl druhou dávku dostat 13. července, nakonec to bude o devět dní později. Nejedná se tak o zásadní komplikaci.

Do poznámky v systému u jeho jména pak úřednice, s níž po telefonu mluvil, napsala, že nemoc prodělal po první dávce, a měl by se o své situaci poradit přímo v očkovacím centru. Vakcinaci by však nemělo nic bránit.

Tagy:
nemoc mutace očkování lékař nákaza Adam Vojtěch vakcína CNN Prima NEWS IKEM ANO 2011 Ministerstvo zdravotnictví Česko koronavirus COVID-19 komplikace druhá dávka očkování první dávka Ministerstvo zdravotnictví České republiky Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR