Ruský spisovatel se pustil do Čechů: Osvobodit je byla chyba, mají projevy nacismu

České nakladatelství Argo přestalo spoluvydávat knihy ruského autora fantastických románů Sergeje Lukjaněnka, který patřil mezi kmenové spisovatele nakladatelství. Spisovatel totiž patří mezi aktivní podporovatele ruské invaze na Ukrajinu. Lukjaněnko se nyní rozhodl k celé situaci vyjádřit. Podle něj jsou Češi nevděční.

Nakladatelství Argo 11. března uvedlo, že s okamžitou platností přestává spoluvydávat Lukjaněnkova díla kvůli autorově podpoře invaze Ruska na Ukrajinu a jeho politickým postojům vůči Ukrajině a západním demokraciím.

Výmluvným vyjádřením Lukjaněnkových postupů je podle ředitele nakladatelství Argo Milana Gelnara otevřený dopis účastníků literárního festivalu Hvězdy nad Donbasem, jehož je Lukjaněnko prvním signatářem. V dopise, který má několik desítek signatářů, se mimo jiné píše o hrobech obyvatel Donbasu, kteří „zemřeli rukou ukrajinských trestných jednotek“.

„Co si myslím o českém nakladatelství Argo, které zakázalo mé knihy? Ať si dělají, co chtějí. Není to tak, že bych mohl něco nařídit. Pokud si myslí, že spisovatel musí podporovat linii, která se jim líbí, je to jejich názor a mají právo mě nezveřejnit. My, autoři, však máme právo na vlastní názor a nejsme povinni sdílet politické postoje někoho jiného. Jinak by to nebylo dílo spisovatele, ale najatého klauna,“ reagoval na ruském webu Daily Storm Lukjaněnko.

Nakladatelství Argo též uvedlo, že výtěžek z Lukjaněnkových už vydaných knih půjde na sbírku Pomoc Ukrajině společnosti Post Bellum. „Ještě urážlivější je, že podle nakladatelství budou zisky z mých již vydaných knih použity na pomoc kyjevskému režimu. Domnívám se, že je to nezákonné, takže si promluvím se svým literárním agentem o tom, jak je to vůbec možné ve společnosti, která si říká, že dodržuje zákony. A nejspíš jim sám zakážu vydávat mé knihy, pokud si myslí, že na to mají právo,“ vyhrožoval spisovatel.

Projevy nacismu zapustily kořeny a vzkvétají

Lukjaněnko se také rozhodl ohodnotit celý český národ. „Víte, Česká republika je země, která svého času zaujímala velmi aktivní protiruský postoj. Podtrhuji, že ne protisovětský, ale protiruský. Všichni si pamatujeme, jak tam byly strženy naše pomníky, všichni si pamatujeme, jak se zacházelo s hroby našich vojáků. A upřímně řečeno, dalo se to čekat – projevy nacismu zapustily kořeny a nadále vzkvétají,“ má jasno spisovatel.

„Je škoda, že při osvobozování Prahy naše země ztratila asi 300 tisíc vojáků. Vše jsme dělali co nejšetrněji. Snažili jsme se jim pomoci, zachovat jejich památky, ale zřejmě to byla chyba. Češi zřejmě nejsou schopni cítit vděčnost k těm, kteří je zachránili před okupací. Nebo to možná ani nepovažovali za povolání. Ve skutečnosti se jim v nacistickém Německu žilo dobře a vyráběli stroje pro wehrmacht,“ dodal Lukjaněnko.

Třiapadesátiletý Lukjaněnko se stal kultovním spisovatelem především díky svému cyklu šesti knih Hlídka, který česky vycházel od roku 2005. Má za sebou přes dvě desítky románových knih, které vyšly ve 30 zemích. Podle knih Noční hlídka a Denní hlídka byly natočeny filmy. Noční hlídka se ve své době se ziskem 16,7 milionu dolarů stala nejvýdělečnějším filmem v ruských kinech, když překonala i film Pán prstenů: Společenstvo Prstenu.

Tagy:
válka kniha invaze nacismus nacista Ukrajina sci-fi kritika spisovatel distanc právo autor Rusko Donbas vydavatel vydávání Sergej Lukjaněnko nakladatelství Argo ruská invaze na Ukrajinu Nacistické Německo Argo Sergej Vasiljevič Lukjaněnko Milan Gelnar