Nakupování může být terapie. Rychle z ní ale může být závislost, varují adiktologové

Řada lidí je závislá na nakupování. (Ilustrační foto)

Nakupování jako závislost

Řada z nás to zná – občas, když máme špatný den, vylepší ho, když si koupíme něco hezkého. Podle odborníků má nakupování skutečně terapeutický účinek. Ale jen do určité míry. Adiktologové varují, že z opakovaného zlepšování nálady tímto způsobem se může stát velmi rychle závislost.

Stres, smutek, úzkost a pocit marnosti. S tím vším jde podle odborníků skoncovat nakupováním. „Výborný pocit, který trvá krátkou dobu. V mozku se nám uvolňují dopaminové neurotransmitery,“ vysvětlila pro CNN Prima NEWS lékařka z Psychiatrické nemocnice Bohnice Dagmar Stozsková.

ČTĚTE TAKÉ: Cigarety by měly stát dvakrát tolik, míní expertka. Navrhla i další opatření

„Když byl náročný den a člověk ho zvládl, ráda se odměním,“ uvedla v anketě jedna z dotázaných. „Je to potřeba, zvláště jako žena. Udělá to radost, stačí i maličkost,“ doplnila další. Nakupování jako forma terapie má velkou výhodu v tom, že se pozitivní výsledek dostaví okamžitě. Už samotné vybírání v obchodě dokáže náladu zlepšit.

Adiktologové proti nakupovací terapii nic nenamítají. Upozorňují ale na to, že se nic nemá přehánět.  Závislých na obchodech je čím dál víc. „Jednorázově to určitě pomůže, ale pokud k tomu přistupujeme každý den, nese to spoustu problémů. Člověk začíná zanedbávat ostatní činnosti a koníčky kvůli tomu, aby nakupoval,“ varoval lékař David Adam.

„Často to jsou lidé, kteří se cítí sami na světě a samota je pro ně děsivá. Je jim jedno, co si koupí, stačí jim jen pocit, že si to objednají. I těch pár vteřin a pak je to přejde,“ popsal adiktolog Radek Němec. Přinesený balíček z obchodu prý často doma takoví lidé už doma ani nerozbalí.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Každý má problém s nějakou závislostí, říká Klus. Prozradil ty vlastní, ukázal i foto od lékaře

Tagy: