Postřílíme slony, zebry a hrochy. Namibie chystá radikální řešení hladu, cílem není jen maso

Namibie se chystá usmrtit 723 divokých zvířat, včetně slonů, zeber a hrochů, jejichž maso rozdělí obyvatelstvu, které trpí nedostatkem jídla. Země se potýká s nejhorším suchem za posledních 100 let, informuje CNN.

Mezi zvířata, která mají být utracena, patří 83 slonů, 30 hrochů, 60 buvolů, 50 antilop impal, 100 pakoňů žíhaných, 300 zeber a 100 antilop losích, oznámilo v pondělí ministerstvo životního prostředí, lesnictví a cestovního ruchu Namibie. Zvířata budou usmrcena v přírodních parcích a regionech, kde jejich počet převyšuje zásoby vody i kapacitu pastvin. Zabita budou profesionálními lovci, uvedlo ministerstvo v tiskové zprávě.

ČTĚTE TAKÉ: Sloni si navzájem dávají jména, pak se jimi oslovují. Vědci popsali jejich komunikaci

Cílem drastického plánu je zmírnit dopady sucha v Namibii. Africká země kvůli tomu již v květnu vyhlásila stav nouze. Podle odhadů se má akutní nedostatek potravin v nadcházejících měsících týkat až 1,4 milionu lidí, což odpovídá zhruba polovině tamní populace. Informuje o tom americká CNN.

Součástí profesionálního lovu má být rovněž kontroverzní usmrcení několika desítek slonů. Vláda tím chce rovněž snížit hrozbu potenciálních konfliktů mezi tlustokožci a lidmi, ke kterým by vlivem sucha mohlo docházet častěji. Právě sloni totiž mohou během hledání těžko dostupné vody zamířit i mezi lidi. „Za tímto účelem bude utraceno 83 slonů z konfliktních oblastí a maso bude přiděleno do programu zmírnění sucha,“ uvedlo ministerstvo.

Maso z dalších zvířat, která mají být odstřelena, bude také distribuováno těm, kteří bojují s hladem, uvedlo ministerstvo. Zároveň poukázalo na to, že zvláště postiženi jsou lidé žijící ve venkovských oblastech.

Dosud bylo na příkaz vlády usmrceno více než 150 zvířat, což poskytlo přes 57 tisíc kilogramů masa. „Jsme rádi, že můžeme zemi pomoci v této velmi těžké době a když je to nezbytně nutné,“ uvedlo ministerstvo.

Namibie je jen jednou z několika zemí v celé jižní Africe, které se potýkají s ničivým suchem způsobeným jevem El Niño – přirozeným klimatickým modelem, který vedl k výraznému snížení srážek v regionu – a klimatickou krizí způsobenou lidmi. Nedostatek deště v kombinaci se spalujícími teplotami vedl k seschlé úrodě a prudkému nárůstu hladu u desítek milionů lidí v regionu, píše CNN.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Oceán v USA vyplavil vzácného tvora. Rybu někteří lidé spojují s příchodem velké katastrofy

Tagy: