V Jihočínském moři to vře: Číňané po Tchaj-wanu začali provokovat Filipínce

V Jihočínském moři opět panuje bouřlivé období. Čína, která si v regionu nárokuje podstatné území, často provokuje okolní země v čele s Tchaj-wanem, který považuje za svoji součást. Naposledy se však pustila do Filipínců. Čínská pobřežní stráž totiž měla zablokovat vojenskou zásobovací loď Filipín a použít při tom i vodní dělo. Peking nyní čelí mezinárodní kritice za agresivní chování v oblasti.

K poslednímu incidentu došlo během soboty u atolu Ayungin Shoal poblíž Spratlyových ostrovů. Jde o oblast, která je velmi blízko Filipín, čínské území je naopak poměrně vzdálené.

Filipínci obvinili Číňany z agresivního chování vůči jejich zásobovací lodi. Dokonce zveřejnili záběry z akce, na nichž je vidět, jak čínská pobřežní stráž využívá i vodní dělo. Informovala o tom například stanice CNN.

„Filipínská pobřežní stráž tvrdě odsuzuje nebezpečné manévry Čínské pobřežní stráže a nezákonné použití vodních děl proti našim lodím,“ oznámili Filipínci ve svém vyjádření na Facebooku. Prezident Fedinand R. Marcos zmínil, že je nutné i nadále udržovat dialog s čínskou hlavou státu Si Ťin-pchingem, kterého nechce provokovat.

Peking se naopak hájí, že postupoval zcela správně a v souladu se zákonem. Filipínci podle něj totiž bez povolení vnikli do čínských vod. A to je základní úskalí v Jihočínském moři. Čína si jej téměř celé nárokuje, stejně jako místní ostrovy a souostroví. Mezinárodně to však není uznáváno. V oblasti své nároky mají vyjma Tchaj-wanu či Filipín také třeba Vietnam, Malajsie nebo Brunej. Jihočínské moře láká už jen proto, že přes něj vede řada námořních obchodních tras.

President Ferdinand R. Marcos Jr. has called for a command conference on Monday in a bid to come up with a comprehensive...

Posted by Presidential Communications Office on Sunday, August 6, 2023

USA a další stojí za Filipínami

Do záležitosti se zapojily i Spojené státy, které jsou spojencem Filipín a dalších států v regionu. „Spojené státy ujišťují, že ozbrojený útok na filipínská plavidla, letadla či vojenské síly, včetně pobřežní stráže, by přinutil USA zachovat se podle obranných závazků pod článkem IV. americko-filipínské smlouvy o společné obraně z roku 1951,“ oznámilo americké ministerstvo zahraničí prostřednictvím mluvčího resortu Matthewa Millera.

K Američanům se přidali i další spojenci Filipín. Konkrétně tři země –⁠ Austrálie, Japonsko a Německo –⁠ označily aktuální čínské akce za „nebezpečné a destabilizující“, uvedla CNN.

Jak bylo zmíněno, Filipíny nejsou zdaleka jediným státem, který čelí provokacím ze strany čínských lodí či letadel. Často se objevují zprávy například o tom, že letouny naruší vzdušný prostor Tchaj-wanu.

Ten Čína po desítky let od doby, co na ostrov utekli odpůrci komunistů, považuje za své území. Tchaj-wan sice má svoji vládu a prezidentku, ale nevyhlásil nezávislost na Pekingu, který by jinak mohl na ostrov podniknout invazi.

Tagy: