Naprosto mimózní. Vzpomeňme, proč hořela Paříž, cupovala Zlámalová důchodovou reformu

Komentátorka deníku Echo24 Lenka Zlámalová

PARTIE TEREZIE TOMÁNKOVÉ 19.11.2023

Vládní plán na systém odchodu do důchodu podle náročnosti profese je „naprosto mimózní“ a „jako z minulého století“, prohlásila v Partii Plus na CNN Prima NEWS komentátorka deníku Echo24 Lenka Zlámalová. Připomněla náklady, které Francie vynaložila, aby se podobného systému za velké nevole svých obyvatel zbavila. Tvorbu katalogu naopak vítají předseda odborového svazu KOVO Roman Ďurčo i ekonomka Danuše Nerudová. V současnosti mohou dříve do důchodu odejít horníci nebo záchranáři.

„Považuju za naprosto mimózní, že se bude dělat nějaký vládní katalog náročných profesí. Struktura ekonomiky se dramaticky mění, skutečně fyzicky náročných profesí dramaticky ubývá. Navíc to, že děláte fyzicky náročnou profesi, neznamená, že nemůžete ke konci kariéry dělat na dva dny v týdnu něco úplně jiného. Návrh mi přijde jak z minulého století, úplně mimo,“ zhodnotila současnou podobu vládního záměru. Naopak v návrhu reformy ocenila, že v nastavení důchodového věku zvýší vyzpytatelnost, která v domácích systémech mnohdy chybí. I samotné odsouvání důchodového věku je podle ní fér.

K TÉMATU: Důchodový věk poroste nad 65 let. Jurečka posílá návrh penzijní reformy do Sněmovny

„Vzpomeňme, za jak obrovských nákladů Francie likvidovala 23 speciálních režimů, kvůli kterým hořela Paříž, když se důchodový věk srovnával pro různé profese. Tato specifika nemají žádné země, je tendence je spíše odrovnávat. Například ve Francii byly strašné přežitky. Strojvůdci odcházeli do penze v 53 letech, protože dříve obsluha lokomotivy dělala velmi náročnou práci. Dnes se to vztahuje třeba na lidi, kteří řídili TGV, což je podobné, jako když sedíte u počítače. Celé to myšlení je jak z minulé doby,“ doplnila Zlámalová. Zároveň podle ní hrozí vysoký nátlak lobbistických skupin o protlačení různých povolání do „katalogu“.

S tímto postojem nesouhlasí Danuše Nerudová. „Když si dám dohromady zvyšování věku odchodu do důchodu i s tím, že se mění pravidla pro náročné profese, myslím, že to je férové. Bylo jasně řečeno, že se opatření netýkají stávajících důchodců a skupiny, která to má velmi blízko do důchodu,“ uvedla v Partii Plus. Ze seznamu náročných profesí je však podle ní třeba některá povolání ubrat, a jiná naopak doplnit.

Dělení profesí je záhodné i podle Romana Ďurča. „Nemůžu souhlasit, že by neměl být žádný katalog. Náročné profese v rizicích tři a čtyři by měly mít možnost jít do důchodu rozhodně dříve. Chybí nám to tady již 30 let a myslím, že je to opravdu důležité,“ uvedl.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Poradkyně radí jak si šetřit na důchod. Zaveďme si osobní desátek, doporučuje

Tagy: