Zajatci vesmíru: Dva američtí astronauti uvízli na oběžné dráze, návrat na Zemi je v nedohlednu

Dva američtí astronauti se měli vrátit z mise na Mezinárodní vesmírné stanici po pouhých osmi dnech, tedy v polovině června. Kvůli technickým problémům vesmírné lodi Starliner od společnosti Boeing jsou ovšem nedobrovolně na orbitě již déle než 50 dnů. Jejich návrat je v tuto chvíli v nedohlednu, uvedla americká média.

Astronauti Sunita „Suni“ Williamsová a Barry „Butch“ Wilmore vyrazili na misi 5. června a zpět na Zemi se měli vrátit 14. června, napsal deník The Washington Post. Jejich vesmírná loď Starliner se ovšem od počátku potýkala s problémy. Komplikace způsobily poruchy trysek a také únik helia na návratovém modulu. Astronauti na oběžné dráze tak již nedobrovolně strávili více než 50 dnů.

ČTĚTE DÁLE: Izrael útok na fotbalové hřiště nepřejde mlčením, uvedl Netanjahu. Ben Gvir volá po válce

Ačkoliv inženýři Boeingu a NASA intenzivně hledají řešení, datum návratu je v nedohlednu. „Nemáme žádné zásadní oznámení týkající se data návratu. Tým Boeingu a NASA odvádí dobrou práci. Zpracováváme získané údaje a až budeme připraveni, zajistíme návrat domů,“ sdělil podle webu USA Today šéf programu pro komerční posádky NASA Steve Stich.

Pro Boeing se jedná o další z řady problémů, se kterými se slavná letecká firma potýká. Nedávno společnost uznala vinu na pádu dvou svých letadel 737 MAX v letech 2018 a 2019.

Uvízlí astronauti podle svých vyjádření nepodléhají panice. „Hodně jsme trénovali, takže mám silné vnitřní přesvědčení, že nás tahle vesmírná loď bez problémů dopraví domů,“ prohlásila optimisticky Williamsová. „Tohle je svět zkoušek. Lety člověka do vesmíru nikdy nebyly jednoduché. U každé vesmírné lodi se vždy vyskytly nějaké problémy,“ dodal druhý astronaut Barry Wilmore.

Během svého neplánovaně prodlouženého pobytu astronauti nadále pracují na různých vědeckých projektech. Mezinárodní vesmírná stanice primárně funguje jako velká létající laboratoř. Williamsová například pokračuje ve výzkumu dopadů mikrogravitace na výrobu optických vláken.

Rekordman strávil na ISS přes rok

Dlouhodobý pobyt ve vesmíru je podle bývalých astronautů extrémně náročný nejen na lidské tělo, ale i psychiku. „Stav beztíže je na nic. Je to hrozné,“ zmínila kdysi bývalá astronautka NASA Sandy Magnusová. Podobného názoru byl i další bývalý astronaut Scott Kelly, který na ISS strávil 340 dnů v kuse. „Myslím, že ideální vesmírná mise je asi tak měsíc, protože to vám dá dost času na to, abyste se začali cítit ve vesmíru nějak normálně. Pak byste se už mohli vrátit domů,“ prohlásil bývalý letec.

Nejvíce dnů v kuse na ISS odsloužil americký astronaut Frank Rubio. Na stanici dorazil 21. září 2022 a zpět na rodnou Zemi se vrátil 27. září 2023. Na oběžné dráze tak strávil 371 dnů. Jeho mise přitom měla trvat pouze půl roku.

Jak sám přiznal, nebylo jednoduché smířit se s delším pobytem. „Když se potvrdilo, že tu budu muset zůstat celý rok… bylo to těžké,“ svěřil se Rubio 13. září 2023 v interview z ISS. A bez okolků se přiznal, že pokud by věděl, jak dlouho jeho mise potrvá, s těžkým srdcem by se jí odmítl účastnit. „Kdybych věděl, kolik důležitých rodinných událostí promeškám, nezbylo by mi než říct ‚děkuji, ale nemám zájem‘,“ konstatoval rekordman.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Astronaut Svoboda se připravuje do vesmíru. Prozradil, kdy zahájí misi a jaký bude výcvik

Tagy:
vesmír Mezinárodní vesmírná stanice NASA Země oběžná dráha Boeing kosmonaut věda a technika kosmická loď vědecký výzkum průzkum vesmíru produkty a služby ekonomika, obchod a finance tovární výroba a inženýrství průzkumná výprava letectví a kosmonautika