Nasadit úsměv a zapózovat? Šokující, zuří lidé. Snímek turistky z Osvětimi je pobouřil

Ačkoliv v koncentračním táboře v Osvětimi zemřelo více než milion lidí, najdou se tací, kteří se u tragického památníku v Polsku dokážou usmívat. Jednu z turistek pózující za slunného dne před Březinkou na kolejích – na jejichž konci našly statisíce lidí smrt – zachytila šokovaná britská producentka. Snímek sdílela na sociálních sítích, lidé nyní neúctu či hloupost dotyčné odsuzují.

„Dnes jsem prožila jeden z nejtrýznivějších zážitků svého života. Bohužel se nezdálo, že by to všichni považovali za tak citlivé,“ napsala producentka GB News Maria Murphyová k fotografii, kterou sdílela na svém Twitteru v sobotu 15. dubna. Na snímku zachytila turistku, která s úsměvem pózovala na kolejích před vyhlazovacím táborem Auschwitz II, jinak známým jako Auschwitz-Birkenau neboli Březinka.

Počínání ženy si lidé nedokážou rozumně vysvětlit. „Naprosté odtržení od reality. To je jediné vysvětlení,“ napsal jeden z uživatelů pod fotografii. Další pózování turistky označují za neuvěřitelné. „Šokující. Ví vůbec, kde se nachází?“ ptal se další. Murphyová připomněla, že prohlídka již trvala zhruba dvě hodiny, a tak ženu neznalost místa, kde se nacházela, nijak neomlouvala.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Podmínka pro 97letou sekretářku z nacistického lágru. Souzena byla za napomáhání k vraždám

Prohlídky koncentračního tábora – zejména ty organizované – zpravidla začínají v Auschwitz I, původním táboře, kde se návštěvníci seznamují s historií, počínáním nacistů i životem vězňů. Poté se přesouvají do Březinky, kde mají mimo jiné možnost projít se podél kolejnic, na jejichž konci našly statisíce lidí smrt v plynových komorách.

„Byla jsem v koncentračním táboře Dachau. Drásající zážitek. Neumím si představit, jaký člověk se v podobných prostorách dokáže usmívat,“ vzpomínala další uživatelka na svůj zážitek při návštěvě prvního nacistického koncentračního tábora původně určeného pouze pro politické vězně v Německu.

Neuctivé chování není ojedinělé

Podobné chování některých turistů na místech, která připomínají nejhrůznější období 20. století, bohužel není ojedinělé. „Když jsem byl v Osvětimi poprvé, musel jsem zasáhnout a požádat skupinu, aby si přestala dělat usměvavá selfie v plynové komoře v Auschwitz I. Na podobné chování lidí jsem narazil i v Dachau. Poukázal jsem na to, že dělat si usměvavá selfie v místnosti, kde byli zavražděni moji příbuzní, možná není ten nejlepší pohled,“ napsal svou vzpomínku další uživatel. Jiný doplnil, že někteří návštěvníci v místnostech, kde vyhasl život obětí nacistů, dokonce svačili.

Ke sdílené fotografii se vyjádřil i oficiální účet samotného památníku a muzea koncentračního tábora v Osvětimi. „Obrázky mohou mít pro návštěvníky obrovskou emocionální a dokumentační hodnotu. Snímky nám pomáhají pamatovat si. Při příchodu do muzea v Osvětimi by návštěvníci měli mít na paměti, že vstupují na autentické místo bývalého tábora, kde bylo zavražděno více než jeden milion lidí. Respektujte jejich památku,“ vyzval.

Tagy: