V centru Haagu se střetly dvě znepřátelené skupiny, hořely policejní vozy či autobus

V centru nizozemského Haagu propukly nepokoje (17. 2. 2024).

Nepokoje v Haagu

Centrum nizozemského Haagu zachvátily v sobotu večer pouliční nepokoje. V ulicích nizozemské metropole došlo k otevřenému střetu mezi dvěma znepřátelenými skupinami. Starosta Jan van Zanen vyhlásil nouzový stav pro oblast bojů a vedení města tento prostor v okruhu 500 metrů uzavřelo. Zasahující policisté použili i slzný plyn, některé jejich vozy hořely. Podle webu RTL Nieuws mělo jít o konflikt mezi skupinami Eritrejců, které odlišuje názor na vládu v domovské zemi. Nepokoje se v noci na neděli podařilo zažehnat.

Mluvčí radnice uvedl, že nouzový stav platil v okruhu ulice Fruitweg. Konflikt se podařilo zažehnat až v nočních hodinách, informuje web NL Times. Policisté mohli zkontrolovat každého a tomu, kdo neuposlechl výzvu k opuštění místa, hrozilo zatčení. Na místě operovalo mnoho strážců zákona, kteří měli za úkol udržet skupiny od sebe, píše web RTL Nieuws.

Na pomoc místní policii byly povolány i hlídky z přilehlých regionů. Nizozemský web uvádí, že vzduchem létaly kameny, kola či zábavní pyrotechnika. Někteří výtržníci u sebe měli mít baseballové pálky, železné tyče a řetězy od kol. Kvůli chaosu musela radnice odklonit i linky hromadné dopravy.

ČTĚTE TAKÉ: Z vysněné dovolené se stala noční můra. Žena kvůli suvenýru strávila týden v cele se 40 vězni

Na místě kromě policejních vozů hořely i další automobily, mimo jiné i autobus. Hasičům, kteří s plameny bojovali, ztěžovalo zásah bouřlivé dění. Vážně je poškozena budova konferenčního centra, kde celý konflikt začal.

Podle mluvčího vedení města se měly střetnout dvě skupiny Eritrejců, které odlišuje postoj k autoritářskému vedení země na východě Afriky. Sympatizanti vlády se sešli v hale budovy, kam však dorazili i protivládně naladění Eritrejci. Názorové neshody přešly následně v boj. V eritrejské komunitě totiž v otázce ohledně vlády v domovské zemi panuje velké napětí.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Policie zatkla informátora FBI z případu korupce Bidenovy rodiny. Svědectví si měl vymýšlet

Tagy: