Krvavé studentské protesty v Bangladéši mají nejméně 105 obětí. Vláda zavedla zákaz vycházení

Studentské protesty v Bangladéši si už vyžádaly nejméně 105 životů, uvedla agentura AFP, která se odvolává na údaje místních nemocnic. Během pátečního odpoledne se známý počet obětí zvýšil o více než 40 osob. Tamní vláda v reakci na nepokoje nařídila zákaz vycházení a nasadila armádu. Večer místního času, tedy odpoledne středoevropského času, část demonstrantů vtrhla do věznice v centrální části země. Tam protestující osvobodili až stovky vězňů a poté budovu zapálili.

„Vězni z věznice utekli a demonstranti ji pak zapálili. Přesné počty uprchlých vězňů nevím, ale mohly to být stovky,“ uvedl tamní policista pod podmínkou zachování anonymity. Budova se nachází v okrese Narsingdi nedaleko Dháky.

ČTĚTE TAKÉ: Město Leeds zachvátily nepokoje. Výtržníci převrátili policejní vůz a zapálili autobus

Studenti v Bangladéši protestují proti systému přidělování pracovních míst ve veřejném sektoru. Systém značně zvýhodňuje děti válečných hrdinů, kteří v roce 1971 bojovali za nezávislost země na Pákistánu, a podle studentů je diskriminační.

Podle agentury AP i v pátek policie a bezpečnostní složky v Bangladéši na protestující střílely a použily proti nim slzný plyn. V Dháce přitom úřady zakázaly veškerá shromáždění. Omezeno bylo také poskytování internetu, univerzity byly uzavřeny.

Protesty začaly už před týdnem, ale od pondělí se prudce vyhrotily. Podle AP představují největší výzvu pro premiérku Šajch Hasínu Vadžídovou, která pokračuje ve svém čtvrtém funkčním období po vyhraných lednových volbách poznamenaných bojkotem hlavních opozičních stran.

Zatím nejkrvavějším dnem protestů byl čtvrtek, kdy bylo podle místních médií zabito nejméně 22 lidí. Studenti se údajně pokusili zemi zcela ochromit a část demonstrantů zapálila budovu státní televizní stanice BTV.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Tchaj-wan zaznamenal podezřelou čínskou aktivitu nad svým územím. Stíhačky mířily na loď

Tagy: