Vypnutí plynu by bylo jako covid, ohromný šok, míní ekonom. Co čeká premiér Fiala?

Ministerstvo průmyslu a obchodu připravuje speciální tarif, díky kterému budou mít někteří lidé alespoň část energií levnější.

Kolik potřebuje Česko plynu a obejdeme se bez toho ruského?

Pokud do Česka přestane proudit plyn, bude to pro ekonomiku ohromný šok. Česko je totiž na ruském plynu nejvíc závislé v celé Evropě, připomněl v Hlavních zprávách následky ruské hroby ekonom Vladimír Pikora. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) je ale tuzemsko na nejhorší možné scénáře připraveno.

„Pokud do Česka přestane proudit plyn, pro ekonomiku to bude ohromný šok, jako když přišla korona – nikdo z nás přesně nevěděl, co se na nás chystá a něco podobného to bude s vypnutím plynu,“ popsal ekonom Pikora.

Podle něj totiž nikdo nemá statistiky, které by ukázaly, kde všude je plyn využíván. „Nejedná se o celé odvětví, ale jen o část. Je jasné, že nejvíce to odnese sklářství nebo potravinářský průmysl. Budeme čekat, co připraví vláda i EU,“ pokračoval.

Ve vysílání CNN Prima NEWS doplnil, že svou roli bude hrát také to, jak dlouho by Česko bez plynu bylo. „Pokud několik dnů či týdnů, je dost pravděpodobné, že domácnosti se nebudou muset omezovat. Když to bude trvat řadu měsíců, tak budeme muset všichni snížit spotřebu, omezení přijde všude,“ dodal Pikora.

Nejdřív by přestaly topit obchody

Vláda ale ujišťuje, že má připravený plán na snižování spotřeby plynu. Nejdříve by se přestalo třeba vytápět v obchodních centrech. Domácnosti by se tak prý o plyn bát nemusely. „Musíme počítat i s špatnými scénáři, to neznamená, že nastanou. Česká republika je ale připravena i na evropské úrovni,“ uklidňoval ve vysílání premiér Petr Fiala. V případě, že Rusko opravdu plyn vypne, bude podle něj nutná vzájemná solidarita evropských zemí.

Energii navíc Česko nadále bude získávat kromě plynu také z jádra. Evropský parlament ve středu podpořil dočasné zařazení jádra i plynu mezi zelené investice. Útlum neekologických variant se jich tak týkat zatím nebude. „To, co se odehrálo v Evropském parlamentu, je opravdu velký úspěch. Umožňuje nám to do budoucna zajistit českým občanům levnou dostupnou energii,“ komentoval rozhodnutí Fiala. Česko bylo jednou ze zemí, která na dočasné zařazení jaderné energetiky mezi „zelené“ varianty tlačila.

Premiér proto poznamenal, že se ukázalo, že Česko je schopné prosazovat v EU své zájmy. „Pro Českou republika je taxonomie, tak jak byla přijata, nesmírně důležitá,“ dodal Fiala. Proti taxonomii hlasovalo 278 zákonodárců, podpořilo ji 328 poslanců. Pro její odmítnutí přitom bylo potřeba 353 hlasů.

Tagy: