Naštvaný Zeman a špatně se chovající Babiš. Proč začal jejich vztah skřípat?

Prezident Miloš Zeman pověřil v roce 2017 sestavením vlády šéfa ANO Andreje Babiše.

Zeman o Babišovi

V některých případech se choval způsobem, se kterým jsem ne zcela souhlasil. Těmito slovy kritizoval v nedělní Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS prezident Miloš Zeman bývalého premiéra a šéfa opozičního hnutí ANO Andreje Babiše. Ten zas před několika dny prohlásil, že je na něj prezident stále naštvaný. Co se mezi někdejšími „přáteli“ pokazilo?

„Andrej Babiš se v některých případech choval způsobem, se kterým jsem ne zcela souhlasil. Myslím si, že v době, kdy jsem byl nemocný, mohl mít trochu větší porozumění pro můj zdravotní stav,“ řekl v neděli v Partii Zeman o Babišovi. „Ale je to za námi a já nechci být příliš vztahovačný,“ dodal prezident.

Zeman v pořadu zrovna mluvil o kandidátech na prezidenta. V sobotu vyzval ke kandidatuře šéfa Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josefa Středulu. „Věřím, Pepo, že tuto výzvu přijmeš a budeš jedním z nejsilnějších kandidátů v lednové prezidentské volbě,“ uvedl.

Většina lidí v Česku přitom očekává, že Zeman v prezidentské volbě podpoří především svého „přítele“ Babiše. Ten však ještě neoznámil, zda se do boje o Hrad vůbec zapojí. „Právě proto jsem řekl, že budu uvažovat o několika kandidátech,“ připustil Zeman.

Ještě začátkem února přitom o Babišovi mluvil jako o jasném favoritovi. „Zatím u mě mírně vede Andrej Babiš, i když udělal několik chyb. Hnutí ANO si vede v opozici dobře, Babišův projev byl věcný. Jsme stále země s poměrně nízkou zadlužeností, nezaměstnaností a mírou chudoby. Babiš se má čím chlubit,“ zdůraznil prezident v Partii ještě před tím, než začala válka na Ukrajině. Je však možné, že pokud Babiš v září oznámí kandidaturu, Zeman ho přece jen podpoří.

Prezident je na mě stále naštvaný

Že to v jejich vztahu skřípe, připustil nedávno i Babiš. „Pan prezident je na mě stále naštvaný, že jsem nechtěl sestavovat vládu,“ řekl v polovině dubna Blesku Babiš. Na dotaz, zda je Zeman opravdu stále naštvaný, šéf ANO odpověděl: „Dlouho jsem ho neviděl, takže nevím. Ale když se naštve, tak bývá naštvaný dlouho.“

Podobně Babiš mluvil už v lednu, když mu fanynka na Facebooku vzkázala, ať pozdravuje Miloše. „Já jsem Miloše dávno neviděl, on je na mě teďka naštvaný,“ odpověděl prostřednictvím videa bývalý premiér.

Na dotaz CNN Prima NEWS, co se na jejich vztahu pokazilo, Babiš neodpověděl. Pouze uvedl, že se k tomu vyjádřil jinému médiu.

Zachránil Babiš Zemanovi život?

Poslední spor se mezi politiky podle Zemanových slov zřejmě táhne od začátku října. Tehdy Babiš přijel do Lán za Zemanem na plánovanou schůzku po volbách. Po nějaké době ale prezidenta v bezvládném stavu odvezla sanita do nemocnice.

Podle senátora Michaela Canova (SLK) i exministryně pro lidská práva Džamily Stehlíkové Babiš tehdy Zemanovi zachránil život. „Myslím, že tehdy v tu neděli pan premiér prezidentovi zachránil život. Oni by ho tam nechali umřít,“ prohlásil Canov na tiskové konferenci Senátu.

„Nemocného prezidenta držela v Lánech skupina osob bez lékařského vzdělání, bez soudního pověření k opatrovnictví, lhala a tajila jeho nemohoucnost, konala jeho jménem (inscenovala, jak volil). Ohrozila ho tak na zdraví a životě. Zemanův život zřejmě zachránila návštěva premiéra,“ napsala Stehlíková na Twitter. Zdroje MF Dnes však tvrdily, že o převozu Zemana do nemocnice rozhodl šéf Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN) Miroslav Zavoral už před příjezdem Babiše.

Tehdejší premiér ze zámku v Lánech odjel zhruba po 40 minutách, aniž by předstoupil před novináře. „Nemyslím, že Babiš zachránil Zemana. Utekl zadním vchodem, tak se zachránce nechová,“ nesouhlasila s nimi například senátorka Miroslava Němcová (ODS).

Týden poté, co Zemana převezla sanita do nemocnice, se spekulovalo o Babišově podivném chování před ÚVN. Poté, co dostal třetí dávku vakcíny proti koronaviru, zůstal v nemocnici a popíjel kávu. Mluvilo se o tom, že chtěl navštívit prezidenta nebo se sejít s jeho ošetřujícím lékařem a ředitelem nemocnice Zavoralem. Babiš své podivné chování ale vysvětloval slovy, že si chtěl dát kafe a dort s ochrankou, protože mu takové chvíle chyběly.

„Bojují“ spolu už déle

Zeman a Babiš spolu zřejmě „bojují“ už déle. Loni v srpnu Babiš namíchl prezidenta tím, že pověřil šéfa BIS Michala Koudelku řízením kontrarozvědky. I když ho znovu nejmenoval ředitelem, Zeman údajně chtěl, aby se Koudelky zbavil. Na jedné z hradních schůzek měl podle zákulisních informací CNN Prima NEWS Zeman dokonce o Babišovi prohlásit, že je to „podrazácká svi*ě“.

Ještě před deseti lety si politici vůbec nemohli přijít na jméno. V roce 2011 mluvil Zeman o Babišovi jako o nevěrohodném člověku. Když Babiš oznámil svůj vstup do politiky s hnutím ANO, Zeman o něm řekl, že je nevěrohodný.

Babiš zase Zemana zostra kritizoval před prezidentskou volbou v roce 2013 a deklaroval, že bude volit kandidáta TOP 09 Karla Schwarzenberga.

Ani po volbách do Poslanecké sněmovny v roce 2013, kdy hnutí ANO skončilo na druhém místě hned po ČSSD, nebyla situace ještě idylická. Zeman nejdříve nechtěl jmenovat Babiše ministrem financí, protože neměl čisté lustrační osvědčení. Prezident nakonec svůj názor změnil a Babiše do vlády jmenoval. Vysvětloval to tak, že se zachoval státnicky, protože vláda bez hnutí ANO nebyla podle Zemana možná.

Změna přišla v roce 2015

Zásadní změna přišla kolem roku 2015. Podle některých komentátorů Zemanovi i Babišovi došlo, že když spolu budou vycházet, vydělají na tom oba. O rok později dokonce prezident navštívil Čapí hnízdo, kde mimo jiné pokřtil klokana jménem Bimbo. Zeman se několikrát Babiše zastal v kauze dotačního podvodu.

V roce 2018 Babiš potvrdil, že v prezidentských volbách hodí hlas Zemanovi. Dodal, že se jedná o jeho osobní názor, nikoliv názor celého hnutí ANO. „Budu ho volit proto, že ho považuji za jednu z nejsilnějších osobností po roce 1989 a člověka, který nekrade, jsou za ním výsledky, drží slovo, jezdí do regionů a žije pro politiku,“ vysvětlil tehdy Babiš.

Zeman chtěl, ať sestavím vládu

To mu prezident vrátil během voleb do Poslanecké sněmovny, které byly loni v říjnu. Už v červnu prohlásil, že bude volit ANO. Sestavením vlády chtěl pověřit šéfa strany, která získala v dolní komoře nejvíce mandátů, což bylo právě hnutí ANO. Koalice byly podle Zemana podvodem na voliče.

Ještě, než v říjnu odvezla Zemana sanita do nemocnice, měl prezident Babiše pověřit sestavením vlády. „V neděli, když jsem mluvil s panem prezidentem, tak mluvil o tom, že když nastane ta chvíle, tak mě osloví, opakovaně to říkal. A je na mně, jestli to pověření přijmu,“ prohlásil tehdy Babiš.

Nakonec se ale vládu sestavit nepokusil a odešel do opozice. Ještě v den voleb totiž koalice Spolu (ODS, TOP 09, KDU-ČSL) a Piráti a STAN podepsali memorandum o tom, že vládnout budou společně. Měli k tomu většinu 108 mandátů.

Tagy: