NATO odmítlo ruskou žádost o nerozšiřování Aliance. Hrozí invaze na Ukrajinu?

Rusko jedná po dlouhé době s NATO

NATO odmítlo ruské požadavky

NATO odmítlo ruský požadavek na nerozšiřování Severoatlantické aliance, kterým Moskva podmiňovala zmírnění napětí u hranic s Ukrajinou. Experti se tak hrozí možné eskalace napětí. Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg řekl, že rozpory v otázce Ukrajiny bude složité překonat. Aliance však podle něj nabídla Rusku další jednání.

Rusko po Alianci požadovalo, aby se zavázala, že do NATO nevstoupí Ukrajina, ale ani Finsko či Švédsko. To Stoltenberg odmítl. Šéf NATO po jednání novinářům řekl, že spojenci usilují o pokračování rozhovorů s Ruskem, Kreml už ale údajně příliš diskutovat nechce.

Volné rozšiřování NATO ve středu posvětila třicítka členských států. Aliance také odmítla ruský požadavek na stažení jednotek a zbraní ze zemí východního křídla bloku.

Jednání, o něž Aliance stojí, by podle Stoltenberga mohla vedle Ukrajiny zahrnovat širokou škálu témat včetně kontroly zbraní. „Jednání s Ruskem byla pouze začátkem dlouhodobějších rozhovorů,“ komentovala Wendy Shermanová, náměstkyně amerického ministra zahraničí.

Ke shodě na řešení tématu krize na Ukrajině nedošlo ani v pondělí. Tehdy jednali zástupci ruské a americké diplomacie ve švýcarské Ženevě. Také tam USA odmítly ruské požadavky.

Kreml drží u hranic s Ukrajinou tisíce vojáků. Deeskalaci napětí podmiňoval právě tím, že spojenci na požadavky Moskvy přistoupí. To se ale nestalo. Experti se domnívají, že Rusko od invaze na Ukrajinu odradí jen riziko enormních sankcí.

Tagy: