Navalnyj se s chotí vrátil do Moskvy. Hned po příletu ho na letišti zatkli

Alexej Navalnyj

Navalnyj letí domů

Ruský soud poslal v pondělí opozičního předáka Alexeje Navalného na 30 dní do vazby, oznámil jeho advokát Vadim Kobzev. Navalnyj byl v neděli zatčen krátce po návratu do vlasti z Německa, kde se zotavoval z otravy novičokem. Čelí obvinění, že „systematicky porušoval“ režim podmíněného trestu, který mu byl dříve uložen za údajnou zpronevěru. Policie v Petrohradě večer podle agentury Interfax zadržela desítky lidí, kteří se sešli na akci, kde podpořili Navalného.

„Alexej Navalnyj bude zadržen na 30 dní, do 15. února 2021,“ uvedl Kobzev na Twitteru. Narychlo svolaný soud ve městě Chimki se verdiktem rozhodl vyhovět žádosti prokuratury, která pro Navalného žádala 30denní vazbu.

Navalnyj označil zahájení soudního procesu přímo na policejní stanici, kde je po svém návratu zadržován, za nejvyšší možnou míru bezpráví. Zodpovědnost za něj nepřímo připsal prezidentu Putinovi. Později ve videu vyzval obyvatele, aby se nebáli a vyšli protestovat do ulic.

Věznění považuje za politickou mstu režimu

Leonid Volkov, jenž má na starosti síť regionálních štábů Navalného, později na Twitteru napsal, že se v reakci na zatčení opozičního předáka už začínají chystat protestní shromáždění napříč celou zemí. Štáby je plánují na 23. ledna, napsal Volkov.

Policie v Petrohradě zadržela několik desítek lidí, kteří se sešli u jedné ze stanic metra v centru města, aby vyjádřili Navalnému podporu, uvedl Interfax. Policie je přitom upozorňovala, že akce není povolená. Její pozornost připoutala jakákoliv aktivita – například potlesk, skandování nebo snaha rozvinout plakáty. Policisté podle Interfaxu zadrželi i redaktora internetové televize Dožď.

K případu se vyjádřil i další známý kritik Kremlu a bývalý nejbohatší ruský oligarcha Michail Chodorkovskij, jenž si odpykal deset let v ruském vězení poté, co ho soud shledal vinným z finančních podvodů a krádeže ropy. Vězení opustil v roce 2013 na základě Putinovy milosti a od té doby žije v Evropě. Své věznění považuje za politickou mstu režimu. V rozhovoru pro Reuters uvedl, že zatčení Navalného je pokus Putina, kterého označil jako „stárnoucího autokrata“, dokázat, že je stále nejmocnějším mužem Ruska. Západu vzkázal, že pokud chce mít jakýkoliv vliv na Kreml, musí jednat – uvalit sankce na jednotlivce, kteří se podle něj podílejí na šíření ruských „korupčních peněz“ ve světě.

Vězeňská služba podle agentury TASS informovala, že opozičník byl zatčen na základě skutečnosti, že od 29. prosince je na seznamu hledaných osob v souvislosti se „systematickým porušováním“ režimu podmíněného trestu, který mu byl dříve uložen za údajnou zpronevěru. Agentuře Reuters jeden z právních obhájců známého kritika Kremlu sdělil, že jeho klientovi hrozí po návratu do vlasti až 3,5 roku vězení.

Navalného právní obhájkyně agentuře Interfax sdělila, že soud, jenž má rozhodnout o tom, zda změní Navalnému podmíněný trest na nepodmíněný, úřady odložily na únor. Místo 29. ledna podle ní soud zasedne 2. února. „Důvody posunutí nejsou známy,“ uvedla Olga Michajlovová.

Zatčení kritizují i vrcholní čeští politici

„Zatčení Alexeje Navalného jen potvrzuje pocit posledních let, že se Rusko vzdaluje od společenství demokratických států. Budu řešit, co v tomto případě můžeme dělat na úrovni EU,“ napsal večer na Twitteru český premiér Andrej Babiš (ANO).

Na nedělní události v Moskvě zareagoval také předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS): „Nesmíme přehlížet porušování mezinárodních smluv o lidských právech ruským režimem.“

Šéf české diplomacie Tomáš Petříček (ČSSD) má zadržení Navalného za politicky motivované a bude chtít o věci diskutovat na jednání ministrů zahraničí zemí EU. „Zadržení Navalného je politicky motivováno. Byl zatčen za své názory, nikoli za to, co je mu formálně kladeno za vinu. Ruský režim tím porušuje mezinárodní smlouvy o lidských právech. Budu chtít, abychom se tomu věnovali na nejbližším unijním jednání rady ministrů zahraničí (FAC),“ uvedl Petříček na svém Twitteru.

Podobný názor sdílela na Twitteru také mezinárodní organizace Amnesty International, která požadovala jeho bezpodmínečné propuštění. „Ruské vládní orgány vedly neúnavnou kampaň proti Navalnému. Musí významného kremelského kritika, zadrženého několik minut poté, co přiletěl na moskevské letiště Šeremetěvo z Berlína, okamžitě a bezpodmínečně propustit,“ napsala organizace Amnesty International.

Policie zatkla i jeho spolupracovníky

Čtyřiačtyřicetiletý opozičník byl zatčen krátce po přistání v Moskvě, kam se vrátil po pětiměsíční rekonvalescenci v Německu po srpnové otravě nervově paralytickou látkou ze skupiny novičok. Letadlo aerolinií Pobeda s Navalným na palubě přistálo na letišti Šeremetěvo poté, co úřady uzavřely pro přílety letiště Vnukovo, kam byl původně přílet komerčního letu z Berlína naplánován. Na Vnukovu, kde se shromáždili Navalného příznivci, policie v neděli pozatýkala bezmála 60 lidí.

Mezi zadrženými jsou spolupracovníci Navalného z Fondu boje s korupcí Ljubov Sobolová a Ruslan Šaveddinov. Policie také zatkla manažerku Navalného štábu Anastasiju Kadetovovou, Navalného asistenta Ilju Pachomova, novináře zpravodajského portálu Novaja gazeta a další.

Příletová hala i další prostory letiště Vnukovo byly před plánovaným příletem přehrazeny a uvnitř původně zůstávali jen zaměstnanci letiště, policie a bezpečnostní složky v civilu, než tam nakonec začali proudit i Navalného příznivci. Podle agentury AP byla bezpečností opatření na letišti zpřísněna a před letištěm parkovaly vozy vězeňské služby. I po Navalného příletu na jiné letiště policisté ještě po určitou dobu blokovali odjezdy z areálu letiště, když se shromážděný dav začal rozcházet.

Navalnyj se v Německu od srpna loňského roku zotavoval z pokusu o otravu jedovatou látkou ze skupiny novičok. Před tím zkolaboval na palubě letounu ze sibiřského Tomsku do Moskvy a úřady později povolily příbuzným jeho transport do Berlína, kde se z otravy léčil. Během převozu byl v bezvědomí. Podle německé armádní laboratoře byl otráven zakázanou nervově paralytickou látkou ze skupiny novičok. Výsledek analýzy potvrdily i laboratoře ve Francii a ve Švédsku, ke stejnému závěru dospěla také Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW).

Navalnyj z pokusu o otravu obvinil Vladimira Putina a ruskou tajnou službu FSB. Ruské úřady podíl na jeho otrávení odmítají a zpochybňují, že byl vůbec otráven. Evropská unie a Británie kvůli věci uvalily sankce na Putinovy spolupracovníky, Moskva odpověděla vlastními postihy.

Tagy: