Návrat muže, který spadl do rokle, a drsná stoupání. V sobotu začíná Giro d’Italia

Mladý megatalent Remco Evenepoel se na Giru d´Italia vrátí k závodům po devíti měsících. Loni v létě utrpěl vážné zranění poté, co se zřítil do rokle.

Jiří Ježek o Giru d´Italia 2021 (zdroj: CNN Prima NEWS)

Ne po roce, ale po pouhých sedmi měsících se cyklistika opět oblékne do růžové. V sobotu v Turíně startuje časovkou 104. ročník Gira d’Italia. Bude u toho i jeden Čech, a to Jan Hirt, chybět nebude ani megastar odvětví Slovák Peter Sagan. Kudy vede trasa první Grand Tour sezony a kdo jsou největší favorité?

Úvodní jízda Turínem proti chronometru dlouhá pouhých 8,6 kilometru bude jen dietním předkrmem. Celkově musí peloton spolykat 3 450 kilometrů, průměrná délka 21 etap je 164 kilometrů.

Tato cyklistická sezona už má za sebou slavné klasiky jako Milán – San Remo a Kolem Flander, ale třítýdenní závod je něco speciálního. Po úvodním krátkém seznámení to karavana pomalu začne stáčet ze severu Itálie směrem na jih. Ve čtvrté etapě přijdou první znatelnější kopce, pak rovina, posléze opět zvlněný terén.

V balíku se bude pohybovat i jezdec stáje Bora-Hansgrohe Peter Sagan, jedna z největších superstar a showman současné cyklistiky. Loni v říjnu zažil 31letý Slovák první Giro v kariéře – které se konalo v netradičně pozdním termínu vinou koronaviru – a zaznamenal jedno vítězství a k tomu hned čtyři druhá místa. V aktuální sezoně už dokázal vyhrát etapu na závodech Kolem Katalánska a Kolem Romandie. Rád by teď ukořistil zelený dres pro nejlepšího muže bodovací soutěže.

A kdo bude usilovat o nejcennější trikot – maglia rosa – pro celkového krále Gira? Růžový dres by na sebe v cílové destinaci, tedy na milánském náměstí Piazza del Duomo, rád oblékl třeba Kolumbijec Egan Bernal ze stáje Ineos Grenadiers, vítěz Tour de France ze sezony 2019. Ke konci loňského roku měl problémy se zády, ale v ročníku 2021 dosáhl na pódium při závodech Kolem Provence, Strade Bianche nebo Tirreno-Adriatico a zdá se, že je ve formě.

Bitvu o celkové prvenství by rád dovedl do úspěšného konce například i Brit Simon Yates (tým BikeExchange), který ze třítýdenních akcí v minulosti dokázal ovládnout španělskou Vueltu. Černým koněm Gira pak může být belgický závodník Remco Evenepoel, teprve 21letý zázrak. Startuje na své vůbec první Grand Tour kariéry, každopádně obří sílu demonstroval v minulém roce, kdy v každém etapovém závodě, na kterém startoval, vyhrál celkovou klasifikaci.

I přes famózní výsledky si však svět jeho jméno Evenepoel pamatuje zejména z klasiky Il Lombardia. Při ní vůbec nedojel do cíle, potkal ho děsivý pád – z mostu se zřítil do propasti, zlomil si pánev a poškodil plíce. Po devíti měsících se zástupce stáje Deceuninck – Quick-Step vrátí k závodům. Zpět na místě činu – v Itálii.

Mimo hru určitě není ani domácí miláček a veterán Vincenzo Nibali (Trek-Segafredo). Dvojnásobný vítěz Gira a držitel žlutého trikotu z Tour de France za rok 2014. 36letému „Žralokovi z Messiny“ však komplikuje výchozí pozici fakt, že si před třemi týdny zlomil zápěstí a měl omezenou přípravu.

Součástí pelotonu nebude loňský vítěz Tao Geoghegan Hart, který se dříve nechal slyšet, že radši než na obhajobu cílí na Tour de France a olympijské hry v Tokiu.

Dalším mužem, který se v roce 2020 zúčastnil Gira a letos bude chybět, je i Čech Josef Černý, jenž od této sezony jezdí za Quick-Step, tedy dlouhodobého vládce týmových žebříčků. O přestup si řekl právě podzimním vystoupením v Itálii, kde vyloženě zářil. Po samostatném úniku vyhrál 19. etapu, ve třech časovkách skončil třikrát do šestého místa.

Jediným českým zástupcem bude letos Jan Hirt z ekipy Intermarché – Wanty – Gobert Matériaux, jež nemůže mít pro Giro velké ambice. Ale možná i proto bude mít 30letý Hirt větší prostor mezi týmovými parťáky vyniknout.

Uplatnit své vrchařské schopnosti by mohl třeba v osmé etapě vedoucí mezi městy Foggia a Guardia Sanframondi, která jezdce zavede vůbec nejjižněji během celého Gira.

Nejtěžší zkoušky ale teprve přijdou, a to ve chvíli, kdy se závod bude postupně posouvat severním směrem. Prvním pětihvězdičkovým testem v itineráři je 14. etapa, ve které budí hrůzu zejména závěrečné stoupání na horu Zoncolan. Mezi třetím a druhým kilometrem je průměr stoupání 11,2 procenta s maximem 22 procent, další kilometr má průměr 13,1 procenta a maximum 25 procent. Poslední pak průměr 14,7 procenta, ovšem s úsekem 27 procent.

Královskou etapou v programu je pak 16. díl letošního Gira. Start ve výšce pouhých 30 metrů nad mořem, pak přejetí hned tří vrcholů, které měří přes 2 000 metrů. Cílovou destinací je slavné městečko Cortina d’Ampezzo. To letos hostilo mistrovství světa v alpském lyžování a v roce 2026 bude pořádat zimní olympijské hry – přesně 70 let poté, co přivítalo akci pod pěti kruhy poprvé.

O vítězi bude jasno 30. května, kdy pouť po Itálii skončí individuální časovkou v Miláně.

Pět klíčových etap Gira d’Italia podle webu Cycling News:

  • Etapa číslo 11: Perugia–Montalcino, 163 km (19. května)
  • Etapa číslo 14: Cittadella – Monte Zoncolan, 205 km (22. května)
  • Etapa číslo 16: Sacile – Cortina d’Ampezzo, 212 km (24. května)
  • Etapa číslo 20: Verbania – Valle Spluga – Alpe Motta, 164 km (29. května)
  • Etapa číslo 21: Senago–Milán, 29,4 km, individuální časovka (30. května)

Tagy:
cyklistika Tour de France sport Peter Sagan Remco Evenepoel Giro d'Italia Egan Bernal Simon Yates Josef Černý Tao Geoghegan Hart Jan Hirt Deceuninck - Quick-Step Vincenzo Nibali