Návrat švýcarských královen. Šampionátu sjezdařů v Cortině zatím vládne helvétský kříž

Lara Gutová-Behramiová a Corinne Suterová zvedly na světovém šampionátu alpských lyžařů prapor helvétského kříže a drtí své soupeřky silou svých dávných předchůdkyň. Od mistrovství světa v Crans Montaně 1987 nezažil svět takovou převahu švýcarských reprezentantek. Alpská velmoc se tak po 32 letech může stát nejúspěšnější zemí sjezdařského svátku.

Je to skoro jako přes kopírák. Dámský švýcarský tandem Lara Gutová-Behramiová a Corinne Suterová daly vzpomenout na rok 1987, kdy zlaté a stříbrné medaile ve sjezdu a superobřím slalomu měly naprosto shodné majitelky. Dvojnásobnou mistryní světa se na domácí půdě v Crans Montaně stala Švýcarka Maria Walliserová, dvakrát druhá skončila její krajanka Michela Figiniová.

Gutová-Behramiová a Suterová se o zlata „spravedlivě“ podělily. Prvně jmenovaná zvítězila v superobřím slalomu, Suterová ovládla sjezd. Gutová-Behramiová brala ve sjezdu bronz, Suterová v super-G stříbro. Po prvním týdnu mistrovství světa v alpském lyžování vede Švýcarsko pořadí národů s celkovým počtem šesti medailí – dvě zlata, jedno stříbro a tři bronzy.

Bolestný ústup ze slávy

Bude-li podobně úspěšný i druhý týden, mohou se Švýcaři generaci kolem Zurbriggena, Accoly či Walliserové přiblížit. Považte, v roce 1987 Švýcarsko posbíralo osm z deseti možných zlatých medailí, celkem pak 14. O dva roky později v americkém Vailu už bylo cenných kovů „jen“ 11, tři zlata a pět stříber však ještě stačilo na to, být nejúspěšnější zemí šampionátu.

Pak ale dlouho nic. V roce 1991 nastalo velké střídání stráží a 11 medailí si ze šampionátu v rakouském Saalbachu-Hinterglemmu odvezli domácí závodníci, Švýcaři se šesti medailemi skončili druzí. O dva roky později už to „cinklo“ pouze jedinému švýcarskému lyžaři – mistrem světa se stal Urs Lehmann ve sjezdu. Nadvládu převzali Rakušané, Švýcaři spíše paběrkovali.

V Bormiu a Santa Caterině si medaili na krk dokonce nepověsil žádný ze Švýcarů a v pořadí národů se před alpskou zemi dostala i Česká republika zásluhou bronzové medaile Šárky Záhrobské ve slalomu. Teprve v roce 2009 se Švýcarsko dokázalo stát znovu nejúspěšnější zemí světového šampionátu. Po 20 letech. Jenže to byla spíše výjimka, protože hned dva roky nato si Švýcaři odvezli jedinou medaili díky Didieru Cucheovi ve sjezdu.

Rozhodne druhý týden

Rok 2017 však přinesl obrat trendu. Švýcaři pořádali šampionát v domácím středisku Svatý Mořic – a to pro jejich závodníky byla silná motivace. Beat Feuz ovládl sjezd, jeho krajan Luca Aerni kombinaci, v níž Mauro Caviezel přidal bronz. Mezi ženami se blýskla Wendy Holdenerová, která zvítězila v kombinaci a ze slalomu si odnesla stříbro. Její krajanka Michelle Gisinová přidala další stříbro z kombinačního závodu. V konečném účtování sice Švýcarsku patřila druhá příčka za Rakouskem, ale v počtu zlatých medailí vyšly obě země nastejno.

Před dvěma lety se Švýcaři posunuli ještě o příčku výš za dvě zlata (Holdenerová v kombinaci a Švýcarsko v týmové soutěži), jedno stříbro (Suterová ve sjezdu) a jeden bronz (Suterová v super-G). Dlužno dodat, že se o prvenství v pořadí národů dělilo s Nory, za které doslova řádilo trio Jansrud, Kristoffersen, Svindal. Podaří se letos Švýcarům se na čele žebříčku osamostatnit? Uvidíme. Mají ještě několik želízek v ohni. Gutová-Behramiová umí dobře zajet i obří slalom, mezi muži má jistě nejvyšší cíle Marco Odermatt nebo slalomář Ramon Zehnhäusern. Závodníci a závodnice s helvétským křížem na prsou jsou také velkými favority týmové soutěže. Nudit se rozhodně nebudeme.

Tagy:
Itálie Švýcarsko zlato Cortina medaile mistrovství světa alpské lyžování Cortina d'Ampezzo sjezdové lyžování Beat Feuz MS v alpském lyžování 2021 Lara Gutová-Behramiová Corinne Suterová stříbrná medaile Lara Gutová Wendy Holdenerová Crans-Montana Michela Figini