Navštivte zámek Dobříš a užijte si jeho zimní kouzlo

Navštivte středočeský zámek Dobříš v zimě. Nebojte se, je otevřený právě pro milovníky nevšedních zážitků. Kromě tradiční expozice zámeckého zařízení zde naleznete i muzeum města Dobříše, část sbírek městského muzea i Muzeum hraček. V zimě budete moci navíc obdivovat zámecký park, sice skrytý pod sněhem, ale o to kouzelnější.

Na místě původního loveckého hrádku, který nechal vystavět Jan Lucemburský, a který roku 1720 vyhořel dnes nalezneme krásný honosný zámek. Současná podoba zámku pochází z let 1745–1765, kdy byla provedena přestavba původního barokního sídla poničeného požárem. Když roku 1780 knížetem Václavem Janem vymřel rod Mansfeldů po meči, dobříšského panství se ujala jeho sestra Marie Isabela. Ta se provdala roku 1771 za knížete Františka Gundakara Colloredo a stala se tak spoluzakladatelkou nynějšího rodu Colloredo-Mansfeldů. V držení rodu byl dobříšský zámek až do roku 1942, kdy jej vyvlastnili nacisté a usídlil se v něm říšský protektor. Po 2. světové válce byl zámek navrácen Československé republice.

Za zajímavost stojí, že v něm nějakou dobu pobývala naše prvorepubliková herečka Adina Mandlová po návratu z emigrace.

V současnosti je zámek opět majetkem rodu Colloredo-Mansfeld a současným majitelem zámku je Jerome Colloredo-Mansfeld (narozen v roce 1949), který žije střídavě na dobříšském zámku a střídavě na zámku Gstatt v Rakousku.

Původní barokní architektura byla rozsáhlou přestavbou přeměněna na rokokový styl, který na nás dýchne opravdu z každého koutu. V hlavní, severní bráně nalezneme nápadný štít s mytologickými sousošími a knížecím znakem.

Domácí kaple sv. Anny s obrazy českého malíře Františka X. Procházky je, stejně jako ostatní prostory volně přístupná.

K zámku přiléhá na jižní a východní straně rozsáhlý francouzský park, který byl zřízen z části po způsobu schönbrunnské zahrady. Četné vázy a mytologické sochy, jakož i nádherná fontána jsou dílem českého sochaře Ignáce Platzera. Jižní část parku s Huťským rybníkem byla upravena v anglickém stylu. Od roku 2019 je francouzský park veřejnosti nepřístupný z důvodů rozsáhlé rekonstrukce.

Dobříš je obklopena ze všech stran lesy a díky své poloze uprostřed pohoří Brd a Kozích hor je vyhledávaným místem zimní a letní rekreace. Lesnatá krajina s četnými rybníky nabízí množství turistických tras pro pěší turistiku a pro cyklisty jsou vyznačené nové cyklotrasy.

Během svého pobytu zde můžete navštívit Památník Karla Čapka ve Staré Huti, Hornické muzeum v Příbrami nebo Památník Antonína Dvořáka ve Vysoké u Příbrami. Pro svou neopakovatelnou atmosféru a bohatý kulturní život se stává vyhledávaným cílem mnoha návštěvníků.

Dobříšský zámek byl v minulosti využíván filmaři, a to nejen českými, ale i zahraničními. Zahrál si zde např. Johny Depp ve filmu Jack Rozparovač, Jackie Chan a Owen Wilson coby Rytíři ze Šanghaje či Lorenzo Lamas jako Nesmrtelný.

Zámek Dobříš je otevřen celoročně následovně:

Pokladna a prohlídkové okruhy

září – červen út - ne 8:00 – 16:30
červenec – srpen út - ne 9:00 – 17:30

Anglický park

duben – říjen 7:00 – 21:00
listopad – březen 8:00 – 16:00

V zámku nalezneme kromě celoročních expozic i výstavu v Galerii JCM - Bělocvětov / Kotík / Janošek / Jarcovják.

Návštěvní centrum a galerie v provozu středa - sobota 8:00 - 16:30 hod.

Anglický park otevřen zdarma od 8:00-16:00

Zámecká restaurace

stálého menu, denního menu a speciálních akcí

Svatba na zámku

Pro svatební účely došlo k vybudování nového záchytného parkoviště (cca 50 m od zámku, cena 10 Kč/den), stavbu realizovalo město Dobříš. Proběhla také renovace klavírního křídla v Zrcadlovém sále a instalace nového velkoplošného koberce do Zrcadlového sálu.

Pokud uvažujete o upořádání svatby právě na zámku Dobříš, termíny svatebních obřadů naleznete na webových stránkách.

Došlo také k rozšíření nabídky o symbolické a církevní obřady.

Hotel**** zámek Dobříš se nachází v severním křídle zámecké budovy. Okouzlující místo v klidném prostředí malebného šlechtického sídla uspokojí i ty nejnáročnější zákazníky.

Zdroj: wikipedie

Tagy: