Ne, opravdu vám není 17 let. Kamerunskému fotbalu zařídil ohromnou ostudu i Čech

Kamerun má na krku mezinárodní ostudu. A v posledních dnech jen přiživil častá podezření, že fotbalisté z afrických států mnohdy maskují svůj skutečný věk, aby se lépe prodávali. Ukázalo se, že celkem 32 mladých „Nezkrotných lvů“ nominovaných pro kvalifikaci na kontinentální šampionát do 17 let uvádí nesprávná data narození. Tento podvod by pravděpodobně zůstal neodhalen nebýt Čecha Jiřího Dvořáka.

Kvalifikace na Africký pohár národů do 17 let už měla být v těchto dnech v plném proudu, ale kvůli skandálu Kamerunců byla odložena. Národ, pro který je normálně fotbal symbolem ohromné hrdosti, čelí ponížení.

Země se do nohou střelila vlastně sama. Fotbalový velikán Samuel Eto'o – nyní šéf kamerunského svazu – chtěl, aby šel Kamerun příkladem, a hlasitě inicioval věkový test. Výsledek mohl připomínat přijímací zkoušku na medicínu, což znamená, že úspěch se týkal zlomku lidí. Ze 30 nominovaných hráčů se jen devět narodilo tak, jak uváděly jejich doklady.

To byla pouze první epizoda průšvihu. Na další velmi účinné síto došlo zanedlouho, když trenér Jean-Pierre Fiala po překvapivé zprávě povolal nové hráče. A pohořelo hned 11 náhradníků. Celkem tedy 32 fotbalistů – a to v reprezentační kategorii s úzkými mantinely – lze označit za podvodníky.

„Musí přijít přísné instrukce, aby bylo ukončeno manipulování se záznamy o osobních údajích, které poskvrnilo obraz kamerunského fotbalu,“ zlobil se Eto'o, bývalý útočník Barcelony nebo Interu Milán a autor 56 gólů v národním týmu.

Falšování dokumentů ve světě fotbalu je často odhaleno i díky českému rodákovi neurologovi Jiřímu Dvořákovi. Ten se po sovětské okupaci v roce 1968 vydal do Švýcarska a posléze celkem 23 let působil jako šéf lékařů fotbalové organizace FIFA. Během působení na této prestižní pozici byl spoluautorem studie, která se zabývala ověřováním věku u mladých fotbalistů.

Tři různá data narození

Na tento popud FIFA v roce 2009 zavedla do fotbalu magnetickou rezonanci. Pomocí ní lze ohledně lidského těla zjistit mnoho věcí, a to včetně srůstu kostí na zápěstí – kardinálního faktoru, co se určování věku týče. Pokud jde o hranici 17 let, má tato metoda 99procentní úspěšnost.

Okamžitě po zavedení této novinky se do pasti chytila před světovým šampionátem maximálně sedmnáctiletých nigerijská reprezentace. Hned 15 hráčů se nevešlo pod věkový strop, ačkoliv jejich dokumenty říkali, že hrát mohou. I když toto mělo pro ostatní federace posloužit jako varování, v průběhu let ostuda čekala i jiné týmy, Kamerun nevyjímaje. Předkrm současného průšvihu nabídl v roce 2017, kdy opět před Africkým pohárem národů do 17 let neprošlo testem 14 přestárlých fotbalistů.

Nezdařený úmysl Eto'oa ukázat, že „jeho“ teenageři jsou čistí, může vycházet i z jiných kauz týkajících se kamerunského fotbalu, nejen turnaje pro náctileté.

Proslulým padělatelem se stal obránce Tobie Mimboe. Zkraje roku 1996 mu bylo podle oficiálních údajů 31 let. Zanedlouho přestoupil do tureckého celku Genclerbirligi a před tímto transferem zřejmě musel požít elixír mládí, protože jeho dokumenty tvrdily, že je mu 22 let, aniž by s tím měl někdo problém. Se svým věkem si pohrál ještě jednou, zřejmě aby nebyl tolik nápadný. A tak mu v roce 1998 bylo najednou 28 let.

Velký rozruch vzbudil před devíti lety další Kamerunec – záložník Joseph Minala. Když debutoval v údajných 17 letech za Lazio, fanoušci z celého světa si mysleli, že je to špatný vtip. Nevypadal tak, že by teprve měl brzy dosáhnout na plnoletost, spíše se zdálo, že brzy sfoukne na dortu 40 svíček. Nicméně vyšetřování italské fotbalové federace nevyústilo v žádné tresty.

Tagy:
Švýcarsko FC Barcelona věk fotbalista FIFA fotbal sport Kamerun magnetická rezonance Jiří Dvořák FC Internazionale Milano Samuel Eto´o Kamerun kamerunská fotbalová reprezentace Africký pohár národů do 17 let Samuel Eto'o Jean-Pierre Fiala