Nová píseň Beatles je nebeská, pějí chválu odborníci. Lennonův hlas ladila umělá inteligence

The Beatles

Beatles mají nový hit

Více než půlstoletí po rozpadu kdysi nejslavnější kapely světa Beatles vyšla její píseň Now and Then. Dlouhá léta ležela v archivu, díky novým technologiím se však k ní nyní podařilo přimíchat hlas Johna Lennona a ve čtvrtek poprvé spatřila světlo světa. Britští hudební publicisté v nahrávce vidí její symbolickou hodnotu a neřadí ji mezi ty nejlepší z dílny liverpoolské čtveřice. Píseň je však přijímána s nadšením. Líbí se nejen fanouškům, ale třeba i bývalému zpěvákovi slavné kapely Oasis Liamu Gallagherovi.

Čtyřminutová skladba začínající klavírním partem s akustickou kytarou vyšla ve čtvrtek odpoledne na streamovacích platformách jako Spotify, Apple Music či Amazon Prime Music. Nahrávky na klasických nosičích budou v prodeji od pátku.

Základní linku milostné písně nahrál Lennon, díky pokročilé technologii s ním zpívá duet baskytarista Paul McCartney. „Plakala jsem jako dítě, když jsem to slyšela. Prostě nádhera,“ řekla hudební redaktorka stanice BBC Lauren Laverneová.

Nadšeně reagoval také někdejší zpěvák kapely Oasis Liam Gallagher. „Now and Then je absolutně neuvěřitelné, biblické, nebeské, srdcervoucí a báječné. Všechno najednou. Ať žijí The Beatles,“ napsal frontman kapely, která se rozpadla v roce 2009, na sociální síti X.

Jako základ pro nahrávku posloužil kapele demosnímek, který po Lennonově smrti dala vdova po kytaristovi a skladateli Yoko Ono zbylým členům kapely. Ti sice píseň dokončili, ale nikoli v kvalitě dostatečné na to, aby ji bylo možné vydat. To umožnila McCartneymu a druhému dosud žijícímu členovi Beatles Ringu Starrovi až umělá inteligence.

S jejím využitím pomohl novozélandský režisér Peter Jackson, který natočil třídílný dokumentární film The Beatles: Get Back. Jackson se svým týmem pomocí takzvané MAL audiotechnologie dokázal oddělit jednotlivé nástroje a hlasy, což mimo jiné vedlo k nově remixovanému vydání alba Revolver v roce 2022.

Podle některých kritiků má píseň zejména emotivní hodnotu pro fanoušky kapely, ale kvalitou se nepřibližuje nejlepším skladbám, které Beatles nahráli v 60. letech.

„Doopravdy měli skupinového ducha, o kterém mluví psychologové. Umělecky koexistovali jako jeden organismus. Nemyslím, že to (nová nahrávka) dokáže zachytit,“ řekl listu The Guardian autor řady knih o Beatles Philip Norman. Zbylí členové kapely podle něho zprvu neměli na případné vydání písně stejný názor a kytarista George Harrison s ním před lety nesouhlasil.

Podle Normana nelze skladbu považovat za typickou píseň kapely, protože ji původně napsal sám Lennon, který nebýval hlavním zpěvákem Beatles. Vydání Now and Then i přes veškeré výhrady označil za velkou událost.

Tagy: