Soukromá rádia burcují posluchače. Chtějí, aby se zapojili do boje proti zvýšení poplatků

Nesouhlasíte se zvyšováním poplatků za veřejnoprávní média? Napište dopis poslanci. Své posluchače k tomu vyzývají soukromá rádia. Chtějí dokázat politikům, že s mediální novelou zákona nesouhlasí také velká část občanů. Ministerstvo kultury si ale stojí za tím, že růst poplatků je nevyhnutelný.

Nechceme vyšší rozhlasové poplatky – tak zní úvodní věta na webu iniciativy, za kterou stojí na pět desítek českých soukromých rádií. Těm vadí, že se mají poplatky Českému rozhlasu navýšit, aniž by kdokoliv vedl debatu.

ČTĚTE TAKÉ: Lidé v průzkumu chválí televizní povodňové zpravodajství, zaznamenal ho skoro každý

„Dneska vidíme, že věci, které děláme v komerčních rádiích, děláme dvakrát až čtyřikrát levněji než Český rozhlas. A logicky si klademe otázku, proč tomu tak je?“ uvedl předseda představenstva Media Bohemia Daniel Sedláček.

„Opravdu nejde jen o to, jaká je výše poplatků. Nám dlouhodobě vadí také to, že financování veřejnoprávního rozhlasu není lépe kontrolováno nikým jiným než Radou Českého rozhlasu, popřípadě dozorčí komisí,“ dodal generální ředitel Rádia Impuls Jiří Hrabák.

Web dopisposlanci.cz začal fungovat v pondělí – a to i v návaznosti na to, že by se mediální novelou mohli tento týden ve druhém čtení zabývat poslanci.

„Přišlo mi asi 50 mailů. Jakkoliv s nimi obsahově víceméně souzním, tak ale v momentě, kdy jich budou stovky, tak to u mých kolegů může způsobit opak, než je zamýšlený účinek,“ uvedl předseda sněmovního výboru pro mediální záležitosti Patrik Nacher (ANO).

Dopisy už chodí i ministrovi kultury Martinu Baxovi (ODS). Ten ale prý postoj nezmění a bude návrh dále prosazovat. Ten počítá s navýšením poplatků za televizi o 15 korun, za rozhlas o 10 korun měsíčně. Částka by se navíc měla při kumulované inflaci 6 procent automaticky zvyšovat.

„Beru to jako právo občanů vyjádřit se k věci. Poplatky se nezvyšovaly opravdu dlouhou dobu, média veřejné služby vlastně rozšiřují služby, které poskytují, a jsem přesvědčený, že za to, co poskytují, je důležité, aby se poplatek navýšil,“ vysvětlil Baxa. Osvětu týkající se platby koncese vede i Český rozhlas, který posluchačům vysvětluje, proč je z jeho pohledu zvýšení poplatků nutné.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Zvýšit poplatky? Nejdřív definujme, co od médií chceme, řekl Nacher. Nezvedly se 20 let, namítl Jakob

Tagy:
média politika ODS Český rozhlas rozhlas ANO 2011 Patrik Nacher Martin Baxa poplatek Rada Českého rozhlasu Rádio Impuls veřejnoprávní médium Media Bohemia média a zábavní průmysl produkty a služby ekonomika, obchod a finance hromadné sdělovací prostředky Jiří Hrabák