Nechtěl do vězení, dvacet kilometrů ujížděl policistům. Zastavili ho díky speciálnímu manévru

Policisté u řidiče našli pytlík s bílým práškem.

Pronásledování auta na Orlickoústecku

Bezmála dvacet kilometrů ujížděl policistům na Orlickoústecku řidič, který se vyhýbal nástupu do vězení. Při zběsilé jízdě se dopustil několika přestupků – předjížděl přes plnou čáru nebo vjel do jednosměrky. Přestože měl zákaz řídit, rychlost jeho vozidla dosahovala v některých chvílích až 160 km/h. Zastavit se ho podařilo díky takzvanému PIT manévru – nárazem do zadní části auta. „Řidič i jeho spolujezdkyně skončili na zemi s pouty na rukou,“ řekla policejní mluvčí Dita Holečková pro CNN Prima NEWS. Zatímco ženu policisté propustili, muž putoval rovnou za mříže.

Policisté se řidiče poprvé pokusili zastavit v ulicích Lanškrouna – chtěli ho podrobit silniční kontrole. „Řidič na to reagoval šlápnutím na plyn. Během jízdy nerespektoval snad žádný z předpisů. Zmizet se mu však nepodařilo, tak v ujíždění pokračoval dál,“ popsala incident Holečková.

ČTĚTE TAKÉ: K smrti znásilnil desítky psů včetně štěňat, těla házel krokodýlům. Krutý zoolog jde za mříže

Pronásledovaný muž zkoušel svou jízdou policisty zmást. V jednu chvíli se například zdálo, že se chystá odbočit doprava, ale na poslední chvíli stočil vozidlo doleva. Nepravidelně zpomaloval nebo zrychloval a několikrát málem vjel do cesty dalším autům.

„Jeho cesta byla dlouhá téměř dvacet kilometrů a trvala až do doby, než na křižovatce mezi městy Jablonné nad Orlicí a Žamberk přišla správná chvíle a policisté za pomoci PIT manévru ujíždějící vozidlo zastavili,“ informovala Holečková.

Řidiče policisté prohledali a zjistili, že se vyhýbá nástupu do vězení a má zákaz řízení. Dokonce u něj našli pytlík s bílým práškem, test na návykové látky muž nicméně odmítl. Z policejní služebny byl převezen rovnou do vězení.

PIT manévr (pursuit intervention technique) je složitý úkon, který se učí velmi zkušení policisté. Je při něm totiž potřeba dosáhnout vhodné rychlosti a správného načasování. Podle oficiálních stránek policie úkon spočívá v tom, že přední část policejního vozu vybavená kovovým rámem narazí do zadní části pronásledovaného vozu, který tím otočí a zastaví. PIT manévr lze provést nejen na rovné silnici, ale i v zatáčce.

NEPŘEHLÉDNĚTE: „Lovci pedofilů“ si počkali na policistu-predátora a zbili ho. Odborníci před postupem varují

Tagy:
policie Policie ČR CNN Prima NEWS věznice Pardubický kraj Lanškroun trestná činnost Žamberk Policie České republiky okres Ústí nad Orlicí Jablonné nad Orlicí PIT manévr trestná činnost, právo a spravedlnost vymáhání práva