Čisté jehly pro narkomany docházejí. Může to být riziko pro celou společnost

Drogy? Opravdu stojí za smrt v bangkokském vězení?

Zásoby jehel a injekčních stříkaček se organizacím, které zajišťují jejich výměnu lidem závislým na drogách, tenčí. Například plzeňská nezisková organizace Ulice má zásoby jen do poloviny února a pražskému Drop Inu vydrží do března. Výměna takzvaných „inzulínek“ je ale důležitá k ochraně zdraví nás všech.

Za ztenčením zásob stojí podle oslovených organizací koronavirová pandemie. Kvůli lockdownu totiž lidé začali brát více drog, tedy i spotřebovávat více inzulínek. „Loni jsme rozdali o 120 tisíc injekčních stříkaček více než v roce 2019,“ říká vedoucí terénních pracovníků Drop Inu Martin Koncián. Pozitivní na tom je, že je vidět, že narkomani používají čisté jehly.

Druhou příčinou tenčících se zásob je údajně přeměna trhu. „Firmy, které vyrábějí inzulínové jehly a stříkačky, soustředí nyní výrobu především na materiál potřebný k očkování proti koronaviru,“ říká vedoucí terénních pracovníků Ulice Lucie Karpíšková a dodává, že organizace Ulice zatím nemá od distributora informace, jestli dostane vše, co si objednala.

Obchodní ředitel firmy Medistyl-Pharma Lukáš Velíšek hovoří o tom, že uspokojit poptávku v následujících měsících bude určitě složitější než v předchozích letech, a to i kvůli nízkoprahovým střediskům, kde se zdržují lidé bez domova „Většina nízkoprahových středisek navýšila výměnu inzulínových stříkaček, a to v některých případech i o desítky procent,“ vysvětluje Velíšek.

Podobné zprávy má i pražský Drop In, podle kterého bude v dalším roce zajištění výměnných programů v nízkoprahových centrech finančně náročnější. „Zvedla se totiž i cena jehel a injekčních stříkaček. Podle našich propočtů to vychází zhruba o deset až patnáct procent dráž,“ vysvětluje Kocián. Za pravdu mu dává i Lucie Karpíšková z plzeňské Ulice.

„Dle aktuálně dostupných informaci jsou všechny výrobní kapacity, produkující celosvětové nejvíce poptávané produkty, na svém maximu. Není to však na úkor jiných produktů, jejichž distribuci bychom museli omezovat. Zmiňované produkty budeme dodávat ve stejném množství jako v minulém roce,“ odpovídá tisková mluvčí skupiny B. Braun Lucie Kocourková.

Čisté jehly chrání zdraví celé společnosti

Kocián i Karpíšková zdůrazňují, že výměnné programy, díky kterým dostávají narkomani kus za kus, chrání nejen jejich zdraví, ale i zdraví nás všech. Použité jehly se tak vyskytují pohozené v parcích nebo ve veřejném prostoru jen minimálně, díky čemuž se veřejností nešíří žloutenka typu A, B, C nebo HIV.

Proces náhrady starých jehel za nové je navíc levnější pro zdravotnický systém. „Prevence je vždycky levnější než léčba. Zhruba na nějakých 500 klientů ročně nás to stojí nákup zdravotnického materiálu přes půl milionu, kdežto léčba žloutenky typu C pro jednoho člověka stojí kolem čtyř set tisíc korun,“ vysvětluje Karpíšková.

Tagy: