Nedostatek munice? Ukrajince to donutí vybrat si území, které budou bránit, míní experti

Nedostatek munice může ukrajinské jednotky donutit k rozhodnutím ohledně priority určitých oblastí fronty. Budou si muset vybrat, které území bránit, kde jsou územní porážky nejméně destruktivní. Tvrdí to analytici amerického Institutu pro studium války (ISW).

Nedostatek dělostřelecké munice a zpoždění, které pomoc Západu nabírá, vytvářejí nejistotu v operačních plánech Ukrajiny, upozorňují analytici ISW.

ČTĚTE TAKÉ: Česko tlačí na EU kvůli munici pro Ukrajinu. Chce ji nakupovat i mimo členské státy

Se závěry expertů ISW koresponduje také zjištění ukrajinské analytické skupiny Frontelligence Insight. Ruské síly v období od konce roku 2022 do začátku roku 2023, tedy v době, kdy se poprvé projevil nedostatek munice, připravily stacionární dělostřelecké palebné pozice.

Podobným způsobem je ruské síly začaly koncentrovat i v lednu 2024, což naznačuje, že ukrajinské síly mají opět nedostatek dělostřelecké munice k účinné palbě. Podle rozvědky nedostatek munice ukrajinským silám prakticky znemožňuje obranu obydlených oblastí. Navíc mnohé ukrajinské drony nemají takový dosah, aby zasáhly četná ruská dělostřelecká zařízení umístěná 15 až 24 kilometrů od frontové linie.

Česká republika se snaží prosadit, aby Evropská unie nakupovala munici pro Ukrajinu i mimo členské státy, píše web Politico. Unijní zbrojovky totiž nestíhají vyrobit takový objem munice, jaký by Ukrajina potřebovala. Ministrovi zahraničí Janu Lipavskému „přijde velice logické", že by se munice měla dát pořídit i mimo Evropskou unii.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Ukrajina sestřelila ruské špionážní letadlo

Tagy:
armáda fronta Ukrajina Evropská unie Jan Lipavský nedostatek Česko munice ruská invaze na Ukrajinu členský stát Institut pro studium války