Ukrajinský pilot pro CNN: Ruští letci dominovali, teď odmítají bojovat. Bojí se sestřelení

Ukrajinský pilot Andrej promluvil pro stanici CNN

Rozhovor CNN s ukrajinským pilotem

Válka na Ukrajině neprobíhá pouze na zemi, ale také ve vzduchu. Letci ale stále čelí ruské přesile. Americké CNN se podařilo získat rozhovor s jedním z těch, kteří se denně účastní soubojů na nebi. Pilot prozradil, že taktickou přípravu získal od Američanů. S kolegy se často prý dokáží ubránit i několikanásobné přesile.

„Nejdříve co do počtu letounů a moderní techniky dominovali ruští piloti. Teď ale odmítají bojovat, protože je sestřelujeme,“ popsal pro americkou CNN ukrajinský pilot stíhačky Su-27 Andrej.

„Sestřelili jsme ruské letouny, ale nemůžu říct, kolik a jaké. Opakovaně na mě útočili střelami vzduch-vzduch a země-vzduch. Jednou jsme byli tři proti čtyřiadvaceti a podařilo se nám ofenzivu odrazit,“ popsal momenty z války, která začala vpádem ruských vojsk na Ukrajinu přesně před měsícem.

Andrej tvrdí, že jeho i další kolegy pomohly vycvičit k tomu, aby odolávali Rusům, Spojené státy. „Používáme taktiku, kterou jsme se naučili od našich amerických přátel,“ podotkl. Původně se USA a spojenci domnívali, že Rusové ovládnou nebe nad Ukrajinou pár dní po invazi. Z ukrajinského letectva však zní, že nejen piloti byli předem velmi dobře připraveni. Řada ruských letounů byla sestřelena pomocí přenosných raketových kompletů dodaných západními spojenci.

Podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského ale nemá Ukrajina pro svou obranu stále dostatek vojenského arzenálu. Zejména NATO má prý nejméně 20 tisíc tanků a Ukrajina žádá o jedno procento z nich a k tomu i jedno procento letadel.

Právo na jedno procento

„Ukrajina nikdy nechtěla tuto válku a nechce bojovat několik dalších let. Chceme jen zachránit svůj národ. Chceme přežít. Jako jakýkoliv národ, máme na to právo. Právo na život. Právo na to jedno procento,“ vzkázal prezident Západu na mimořádném summitu NATO.

Ukrajinský prezident také připomněl, že Ukrajina už představitele NATO o poskytnutí vojenského vybavení požádala. „Ale oni nám nedali nic. Nemít během války jasné odpovědi na naše žádosti je to nejhorší. Neobviňuji NATO. Nejsou to vaše rakety a bomby, které ničí naše města. Dnes ale byli zabiti dospělí i děti. Chci jen, abyste věděli, že NATO stále může zabránit tomu, aby Ukrajinci umírali v důsledku ruských úderů. A jak? Tím, že nám poskytne všechny zbraně, které potřebujeme,“ zdůraznil Zelenskyj.

Tagy: