Ceny nemovitostí nebývale padají. Koupě se může vyplatit i s drahou hypotékou

Ceny nemovitostí v minulém roce klesaly

Co na to vaše peněženka 5.10.2023

Podle ekonoma Lukáše Kovandy ceny nemovitostí v nominálních hodnotách nebývale padají, v těch reálných je však pokles ještě dramatičtější. Poptávka je navíc v současné době nízká, kupující proto může mít oproti prodejci vyjednávací výhodu, doplnil v pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS hlavní ekonom BH Securities a poradce premiéra Štěpán Křeček. Koupě se podle něj může při dostatečně nízké ceně nemovitosti vyplatit i s nevýhodnou sazbou hypotéky a jejím následným refinancováním.

Podle hlavního ekonoma Trinity Bank Kovandy klesají ceny nemovitostí ještě více, než se může na první pohled podle nominálních čísel zdát. „Nebývale padají. Podle středeční statistiky Eurostatu zlevňují nominálně nejvíce za posledních 13 let. Nikdy meziročně nezlevňovaly jako v letošním druhém čtvrtletí. Kdybychom to ale zreálnili a započetli inflaci, pokles je ještě daleko dramatičtější. Zatímco Eurostat vede tříprocentní meziroční nominální pokles, tak při zahrnutí inflace máme pokles vzhledem k ostatním cenám v ekonomice v řádu několika desítek procent,“ vysvětlil ekonom.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Stanjura dělá s rozpočtem fakírské činy. Nemám pocit, že je kompetentní, řekl politolog

Ještě silněji je podle něj pokles znát například u panelákových bytů na periferiích větších měst. „Developeři jsou podle mého soudu hodně vystrašení ze současné situace. Česká národní banka ještě ani nezačala snižovat úrokové sazby. Aby hypotéky zlevnily na úroveň, která by hodně nastartovala poptávku tak, aby ‚blbá nálada‘ v oblasti nemovitostí zmizela, to může trvat ještě dvanáct, osmnáct měsíců. Stavebnictví prochází velmi pesimistickým obdobím, stejně jako nemovitostní sektor. Vůbec bych nevyloučil, že se dočkáme v nadcházejících měsících dalších poklesů cen nemovitostí, které budou při zahrnutí inflace ještě výraznější,“ doplnil Kovanda.

Křeček: Za delší kus provazu tahá kupující

Současná situace podle Křečka může nahrávat kupujícím i při vyjednávání. „Nevím, jestli s velkými developery, ti mají většinou nastavené ceníky, za které nejdou. Když ale prodává konkrétní člověk jinému člověku, prostor pro vyjednávání určitě je. Zatímco za covidu tahal za delší kus provazu prodávající a mohl si ze zájemců vybírat, což šponovalo cenu vzhůru, teď jsme v obrácené situaci. Kupující je silnější, a může nabídkovou cenu sklepnout ještě níž,“ popsal ekonom.

Nízké ceny nemovitostí by podle něj mohly být dostatečně výhodné, aby vyvážily vysoké úrokové sazby. „Při nákupu musíme zvážit nejenom velikost hypoteční sazby, ale i cenu, za kterou nemovitost kupujeme. Řekl bych, že ta je dokonce důležitější než sazba. Zatímco hypotéku si budeme moci časem refinancovat, až sazby klesnou, a hypotéka bude výhodnější, s nákupní cenou nemovitosti už nehneme. Dokud se ceny snižují, vyjednal bych si možnosti úvěrování a byl připravený. Jakmile bych měl pocit, že cena je na dně, rychle bych přišel na trh, nakoupil, nekoukal se na hypoteční sazbu, a postupem času bych ji refinancoval,“ shrnul Křeček.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Kouzlení s čísly. Zemědělci skončí v klinči a zdraží potraviny, kritizuje Schillerová škrty

Tagy: