Nejen Vídeň. Teroristé zabili v kábulské univerzitě 35 studentů a profesorů

Počet obětí pondělního útoku na univerzitu v afghánské metropoli Kábul vzrostl na nejméně 35. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na afghánské vládní zdroje. Zraněno bylo kolem 50 osob. Dosavadní bilance hovořila o 22 mrtvých a 22 zraněných. K útoku se již v pondělí přihlásila teroristická organizace Islámský stát (IS). S ní pravděpodobně souvisí i pondělní teroristický útok ve Vídni.

Podle svědků vtrhla po sérii explozí v pondělí do komplexu univerzity skupina útočníků a zahájila palbu do studentů a profesorů. Ozbrojenci se zaměřili na část areálu, kde jsou fakulty práva a žurnalistiky. Na místo následně dorazili příslušníci afghánských bezpečnostních složek, kteří s útočníky svedli několikahodinovou bitvu a nakonec je všechny zlikvidovali.

Islámský stát se k útoku přihlásil prostřednictvím své propagandistické agentury Amak. Tvrdil přitom, že se útočníkům podařilo „usmrtit nebo zranit 88 afghánských soudců, vyšetřovatelů a členů bezpečnostních složek“, kteří na univerzitě právě dokončili vzdělávací program.

Útok odsoudil generální tajemník OSN António Guterres, Evropská unie i česká diplomacie, která zároveň vyjádřila upřímnou soustrast rodinám a blízkým obětí.

Báli se koronaviru, zabili je teroristé

Jednalo se o druhý útok na vzdělávací instituce v Kábulu během deseti dní. „Afghánské děti a mládež se musí cítit bezpečně, když chodí na vysokou školu nebo na univerzitu,“ píší Afghánci na sociální sítě. Doufají, že útok nenaruší odolnost jejich mládeže nebo studentů.

Novinář Ali M Latifi sdílel na Twitteru fotografie z poničené třídy na univerzitě. Jsou na nich vidět zakrvácené stěny, rozbité sklo, boty, batohy, a dokonce i roušky, kterými se studenti chránili proti koroanaviru. „Báli se koronaviru, ale byli chladnokrevně zavražděni teroristy,“ podotkl novinář.

Pondělí – den teroristických útoků

Nejednalo se ale o jediný teroristický útok, který se v pondělí stal. V rakouské metropoli Vídeň útočník poblíž největší synagogy v pondělí večer zabil nejméně čtyři lidi. Policie ho poté zastřelila. Útočníkem byl zhruba dvacetiletý muž s makedonskými kořeny, který byl v hledáčku policie kvůli teroristickému spolčení. V těžkém stavu je po útoku nejméně 17 zraněných.

Rakousko-afghánský novinář Erman Feroz upozornil na to, jaká pozornost se ve světě věnuje útoku ve Vídni a že lidé o kábulském útoku skoro nevědí. „Přátelé a příbuzní z Kábulu mi volají a ptají se na Vídeň poté, co včera čelili brutálnímu teroristickému útoku. A každý den bojovali s válkou a krveprolitím. Vážení kolegové z médií v západních zemích, doufám, že oběma krutostem věnujete stejnou pozornost,“ napsal Feroz na Twitter.

Upozornil na to, jak krutým dnem pondělí bylo. „Před několika hodinami jsem se zeptal přátel a příbuzných v Kábulu, jestli jsou v pořádku. Nyní se ptám přátel a příbuzných ve Vídni, jestli jsou v pořádku. Můj bratr se stále skrývá v kavárně. Jak hrozný den,“ zdůraznil s tím, že se zdá, že v obou případech hrál roli Islámský stát.

Tagy: