Hlasování mezi polévkou a rizotem či čtení pejska a kočičky. Co padlo v nedělní Partii

Radek Vondráček a Radim Fiala

To nejlepší z Partie 16.1.2022

Hlasování o důvěře vlády mezi polévkou a rizotem či ministři, kteří si nemohli ani odskočit na toaletu. Jaké nejlepší hlášky zazněly v nedělní Partii Terezie Tománkové? V první části debaty se střetl ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) s předsedou ČSSD Michalem Šmardou. Ve druhé části zase diskutovali místopředsedkyně Sněmovny Věra Kovářová (STAN), bývalý předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO), předseda poslaneckého klubu SPD Radim Fiala a předseda poslaneckého klubu TOP 09 Jan Jakob. A kritikou či ostrými slovy nešetřili.

  • Jurečka o Farského cestě do USA: „Pokud jde o otázku kolegy Farského, tak si myslím, že politik, který kandiduje, do toho musí jít naplno. Může to přinést pro stranu i pro něj zkušenosti, ale já bych se touto cestou nevydal. S těmi, kteří to vnímají kriticky, souhlasím.“

  • Šmarda proč nebyl ve vládě: „Babiš říkal, že mě ve vládě nechce, protože bych mu ji rozložil zevnitř. Měl pravdu. Nesnese osobnost s vlastním názorem, Hamáček (bývalý šéf ČSSD a vicepremiér) měl také problém. Pokud si člověk chce zachovat důstojnost a názor a chce ho vyjadřovat, nejde to v Babišově vládě.“
  • Šmarda o zmrazení platů: „Nejedná se o státní úředníky, ale o kuchařky ve školách, o školníky, těch se týká zmrazení platů. Budou mít šestnáct tisíc a brutálně jim vyrostou náklady. Zmrazíte platy těm, kteří jsou placeni nejhůře, to je špatně. Podporuji, abyste šetřili zefektivněním. Jsme ochotni vám v tom i poradit a pomoci.
  • Jurečka o důchodech: „Babiš mluvil o důchodech. Naprosto neférově straší naše seniory. Proběhla ale valorizace důchodů, kterou schválila minulá vláda. Mimořádná valorizace bude provedena v červnu. Senioři své peníze dostanou.“
  • Šmarda ke komunikaci o covidu: „Bylo by dobré, kdybyste ministrovi zdravotnictví Válkovi najali mluvčího, protože mu lidé vážně nerozumí. Pokračuje Babišův chaos. Bylo by dobré, aby v tom bylo jasno.

Emotivní hlasování o důvěře vlády

  • Vondráček k hlasování o důvěře: „Hlasoval jsem mezi polévkou a rizotem, stihl jsem to z jídelny. Koaliční poslanci v pátek nepřišli ani do práce.

  • Kovářová o průběhu jednání: „Nevěřím svým uším, protože především Alena Schillerová slibovala, že to bude přísná, ale konstruktivní opozice. Já si nepředstavuji konstruktivní opozici, že se jedná o důvěře 23 hodin. Ve dne v noci. Nutí ministry k tomu, že nesmí opustit sál bez ohledu na hygienické potřeby. Tam, kam chodí i císařpán sám, se musí nahlásit.

Kritika vládní koalice

  • Fiala k jednání o důvěře: „Kdybych měl korunu za každou hodinu, kdy byla přestávka, tak je to moc pěkný večírek.
  • Vondráček k financování STAN: „Dozvěděli jsme se, že Rakušan četl pejska a kočičku. Pak tu zaznělo, že je vše podle zákona. Bylo by to hezké, kdybychom od vás opakovaně neslyšeli, že zákon není vše a že chcete zlepšit kulturu.“
  • Jakob ke kritice Markéty Pekarové Adamové: „Otevřela tím zásadní téma. Že to říkáte právě vy, že se musí podle své role chovat. Zamyslete se nad svým jednáním. Třeba ta party v jednacím sále.

Tagy:
Marian Jurečka Partie Partie Terezie Tománkové Michal Šmarda Radek Vondráček Věra Kovářová Radim Fiala Jan Jakob