Nejmodernější elektrárna v Česku je v provozu. Zařízení u Vraňan je v mnoha ohledech unikátní

Skupina Decci vybudovala u Vraňan na Mělnicku hybridní zdroj energie, jehož součástí je největší bateriové úložiště v Česku. Výstavba zařízení Energy nest, které má přispívat ke stabilizaci přenosové soustavy, trvala přes rok a vyšla na miliardu korun. Od čtvrtka je hybridní zdroj s celkovým instalovaným výkonem 52,4 megawattu v trvalém provozu, řekla při představení pro média ředitelka skupiny Decci Darina Merdassi.

Energy nest kombinuje dvě technologie, a to plynové spalovací turbíny technicky odvozené od leteckých motorů s celkovým výkonem 32,4 megawattu a bateriové úložiště, které je s výkonem 20 megawattů a kapacitou 22 megawatthodin největší v ČR. Koncept hybridního zdroje experti vyvinuli s cílem posílit energetickou bezpečnost ČR a podpořit dekarbonizaci české energetiky.

ČTĚTE TAKÉ: Energetika v Česku dostane tučnou injekci: Z EU poputuje 75 miliard na výrobu elektřiny

Zařízení není podle Merdassi určené na výrobu energie, ale na poskytování služeb pro Českou energetickou přenosovou soustavu (ČEPS) tím, že reaguje na přebytky či nedostatky v síti. „V síti se nemusí potkávat nabídka s poptávkou, můžeme mít víc energie nebo méně energie, než potřebujeme, a síť není vyrovnaná. Tím pádem vznikají výkyvy a my je potřebujeme regulovat. Reguluje je ČEPS, který k tomu potřebuje a využívá různé zdroje, které poskytují právě tyto služby, které umějí buď ze sítě odčerpat energii, nebo naopak, pokud je potřeba, ji dodat, aby se vždy potkávala nabídka s poptávkou,“ uvedla Merdassi.

Poukázala na to, že dosavadními poskytovateli těchto služeb byly uhelné elektrárny, které musejí být stále v provozu. Nové zařízení je jen v pohotovostním režimu s nulovou emisní stopou a bez neefektivního spalování paliva. Merdassi připomněla, že obnovitelné zdroje energie mají v roce 2030 stát za čtvrtinou produkce elektrické energie. Jde však o zdroje, které nejsou schopny poskytovat služby takzvané výkonové rovnováhy. Na druhou stranu se přitom plánuje odklon od uhelných elektráren, které stojí za produkcí téměř 60 procent elektrické energie a zajišťují stabilitu v síti. Řešením do budoucna jsou podle Merdassi podobná zařízení jako u Vraňan.

Zdroj na ploše jednoho hektaru kombinuje velkokapacitní baterie a plynové turbíny a je navržený tak, aby bylo možné v případě potřeby navýšit jeho kapacitu nebo ho jednoduše rozšířit o další podobné systémy. Na projektu se jako zhotovitel hybridního zdroje podílela společnost Siemens, hlavními dodavateli technologií byly britská společnost Centrax Ltd a německá SMA Altenso. Zapojily se i české poradenské firmy Euroenergy, Nano Energies a OSC. Český institut informatiky, robotiky a kybernetiky, který je součástí Českého vysokého učení technického v Praze, pro projekt na míru vyvinul řídicí systém.

Skupina Decci se zaměřuje na projekty moderní energetiky z hlediska výroby, akumulace a distribuce. Je také zakládajícím členem Asociace pro akumulaci energie AKU-BAT, která sdružuje nejvýznamnější subjekty aktivní v akumulaci energie a je zakládajícím členem Svazu moderní energetiky.

Tagy:
elektrárna energie technologie životní prostředí projekt energetika Česko dekarbonizace ČEPS přírodní zdroje okres Mělník Vraňany ESG Energy nest Fotovoltaická elektrárna Vepřek energie a zdroje