Nejsme pro legraci, protestovali zaměstnanci Liberty. Před hutí jich demonstrovaly tisíce

Demonstrace před hutí Liberty

Demonstrace zaměstnanců Liberty

U bran hutě Liberty ve čtvrtek demonstrovalo asi dva tisíce lidí, aby dali najevo svou nespokojenost. Zaměstnancům firmy dochází trpělivost. Většina z nich je totiž už dva měsíce na nucené dovolené a provoz prakticky stojí.

„Nejsme v huti pro legraci“ či „Chceme dělat svoji práci“ – to byly jen některé z nápisů na transparentech, které na čtvrteční protestní akci přinesli zaměstnanci Liberty. Před ostravský podnik přišly tisíce zaměstnanců hutě, ale také pracovníci firem, které jsou na ni navázány. Svůj nesouhlas s odstavením huti se rozhodli dát najevo skutečně hlasitě.

ČTĚTE TAKÉ: Definitivní konec Darkova se blíží. V dole zasypávají šachty, zmizí i těžební věž

„Přicházím o práci, která je pro mě důležitá. Potřebuji z něčeho zaplatit byt, potřebuji žít,“ řekl redakci CNN Prima NEWS jeden z nespokojených zaměstnanců Liberty Ostrava. Další popsal, že se bojí o budoucnost slezského hlavního města.

„Z Liberty bereme materiál, který živí nás, zaměstnance ve Frýdku-Místku,“ sdělil zaměstnanec společnosti Gollsteel, která s ostravskou hutí spolupracuje.

„Evropské ocelářství je na rozcestí. My chceme jeho záchranu. Ocel totiž bereme jako strategickou surovinu,“ řekl během projevu na pódiu předseda Odborových svazů KOVO Roman Ďurčo.

Na protestní akci přišli dokonce i pracovníci společnosti Tameh Czech, které Liberty aktuálně dluží dvě miliardy korun. „Samozřejmě i nám záleží na tom, aby Liberty fungovala, protože pokud bude v pořádku Liberty, doufáme, že bude fungovat i Tameh,“ prohlásil zaměstnanec energetické společnosti.

Cílem čtvrteční demonstrace bylo podle odborů hlavně upozornit na neudržitelnou situaci v ocelářství. „Je to způsobeno vysokými vstupními cenami energií. Ty mají dopad na finální cenu výrobků, které nejsou schopny konkurovat těm ze zemí mimo Evropskou unii,“ vysvětlila mluvčí Liberty Ostrava Kateřina Zajíčková.

„Zachování výroby v Ostravě je ekonomicky důležité nejenom pro tento region, ale vůbec pro bezpečnost celé Evropy,“ dodal prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jan Rafaj. Podobné protesty ve čtvrtek probíhaly také v dalších továrnách Liberty, konkrétně v Polsku a Belgii.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Ostrava bojuje s menstruační chudobou. Školám nakoupí hygienické potřeby za půl milionu

Tagy: