Vláda chystá nový postup v boji s pandemií. Plošná opatření nehrozí, ubezpečuje Vašáková

Zdravotníci na covidovém oddělení

Pandemie se vrací

Nakažených koronavirem každý den přibývá a v nemocnicích končí hlavně lidé, kteří nejsou očkovaní. A to chce podle informací CNN Prima NEWS ministerstvo zdravotnictví změnit. Premiér Andrej Babiš (hnutí ANO) ve středu řekl, že o dalším postupu vlády se rozhodne ve čtvrtek.

Ministerstvo zdravotnictví v reakci na premiérova slova ve středu ubezpečilo, že další plošné omezování se nechystá. „Nehodláme zavádět žádná plošná zpřísňující opatření. Nic takového nás rozhodně nečeká,“ uvedla náměstkyně ministra zdravotnictví Martina Koziar Vašáková.

Vůbec nejhorší situace je v Moravskoslezském kraji, kde je nejvyšší počet nakažených na 100 tisíc obyvatel za poslední týden. A to více než 100 nově infikovaných. A zároveň je to kraj s jednou z nejnižších proočkovaností. „Malá proočkovanost se rovná riziko vysokého počtu infikovaných. Ukazuje se, že pokud nejste naočkováni, tak bohužel část z vás půjde do nemocnic a část z vás zaplatí životem,“ doplnila.

Roste také obsazenost lůžek na infekčních odděleních a jednotkách intenzivní péče. Vedení kraje proto plánuje ve třech nemocnicích navýšit počty lůžek pro covid pozitivní pacienty. „Bude to Frýdek-Místek, dále nemocnice v Třinci, a také v Opavě, kde se předpokládá 20 lůžek,“ popsal hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák (hnutí ANO).

Lůžka navíc nejsou zatím potřeba

Například Slezská nemocnice v Opavě ale o žádném takovém plánu zatím neví a další covidová lůžka prý nepotřebuje. „K dnešnímu dni máme deset hospitalizovaných pacientů, z čehož dva vyžadují intenzivní péči. Máme kapacitu 55 lůžek na infekčním oddělení a v současné době jsme schopni rozšířit kapacitu pro covidové pacienty na 20 lůžek,“ uvedl ředitel této nemocnice Karel Siebert.

Ve čtvrtek Rada vlády pro zdravotní rizika rozhodne, jestli se Česko vydá také cestou negativní motivace nenaočkovaných lidí k tomu, aby se nechali vakcinovat. A to třeba tím, že by se zrušilo samotestování a nebo by se nenaočkovaným omezily některé vstupy.

Podle možného budoucího ministra zdravotnictví Vlastimila Válka je podobný postup neefektivní. „Je potřeba se pořád bavit také o protilátkách. Je možné, že velká skupina lidí má jejich dostatečnou hladinu,“ řekl. V tuhle chvíli je proočkováno zhruba 80 % lidí starších 75 let a přibližně 75 % lidí nad 60 let věku.

Tagy: