Nejsilnější spoty, které varují před dopravními nehodami: Fatální chyby i zbytečné pokuty

Přicházející Vánoce jsou tradičně nazývány svátky klidu a pohody. Všeobecné rodinné veselí a duchovní rozjímání může ale brutálně narušit událost, která na datum nehledí – dopravní nehoda. Úspěšná domácí kampaň „Nemyslíš, zaplatíš“ měla předobraz v neméně drastických videích ze světa.

Bezpečnost na silnicích je věčně aktuálním tématem, vždyť při dopravních nehodách umírají stejné počty lidí jako při válečných konfliktech. Drsnými kampaněmi se proslavili i čeští tvůrci. Například #nepozornostzabiji a obzvlášť šokující Nemyslíš – zaplatíš rozhodně stopu zanechaly. Tvůrci těchto krátkých spotů využili potenciál mediálního prostoru úplně a připravili videa, která asi žádného citově normálně založeného člověka nenechají chladným. Cílem takové osvěty je upozornit veřejnost na to, že v bezpečnosti na cestách bychom neměli dělat kompromisy, a to speciálně v době, kdy se řada řidičů během jízdy zabývá svým mobilním telefonem nebo manipulací s dotykovým infotainmentem automobilu.

Chyby dělá každý

V roce 2014 si vláda Nového Zélandu objednala tvorbu reklamních spotů, jejichž cílem bylo zvýšit bezpečnost na silnicích. Tvůrcům se podařilo vytvořit minutová videa, která jsou nanejvýš aktuální dodnes.

Jeden z nepochybně nejsilnějších spotů nese název „Mistakes“, tedy „Chyby“. Na rozdíl od těch, které před lety vznikly v Česku, reklama z Nového Zélandu staví na jiných základech. Namísto brutality a šokování diváka nutí k zamyšlení a vzbuzuje empatii. Právě v tom spočívá její síla – video totiž upozorňuje na to, že všichni jsme lidé, kteří dělají chyby, a ten druhý řidič nemusí způsobit dopravní nehodu proto, že byl arogantní. Většina dopravních nehod se stane z obyčejné nepozornosti a proto, že některý řidič jednoduše správně neodhadne situaci.

V případě tohoto videa jde o chybu obou řidičů – prvního, který jezdil zbytečně rychle, a druhého, který neodhadl rychlost prvního vozidla a vjel do křižovatky. Ve chvíli, kdy už není možné havárii zvrátit, se zastavuje čas a oba řidiči vystupují z vozidla. Jeden tvrdí, že už nestíhá zabrzdit, druhý už ví, že výjezdem na hlavní silnici udělal chybu také a teď ho čeká nehoda i se synem v autě. I když jsou oba řidiči ze situace zoufalí, nemají jak srážce zabránit, tak nastupují do aut, čas se rozjede a video končí v okamžiku nárazu.

Pointou tohoto krátkého příběhu je, že i dobří řidiči dělají chyby, ale mnohé pramení z nedbalosti. V této konkrétní situaci má jít o kombinaci vysoké rychlosti a nesprávného odhadu, přičemž nebýt vysoké rychlosti, nehoda by se nemusela stát. Nedozvíme se, jak nakonec dopadli oba řidiči a chlapec na zadním sedadle, to ale ani není důležité.

Pokuta není nástrojem prevence

Podobně silnou reklamou na zvýšení bezpečnosti je i ta od RSA Ireland (Road Safety Authority) s názvem „Don't look back“ (Neohlížej se). Opět zde není krev ani šokující záběry na mrtvé lidi, ale jde o upozornění na potřebu věnování plné pozornosti řízení. Krátké video obsahuje několik záběrů na stejnou ženu, jak se ohlíží a každým novým záběrem mládne. Už někde v polovině je divákovi zřejmé, že se v jejím mládí odehrálo něco, co poznamenalo celý její život.

Blíží se Vánoce a oslavy nového roku. Je naivní myslet si, že si lidé konečně uvědomí, že s používáním auta přichází potřeba velké zodpovědnosti. A víme, že policie bude opět na Facebooku zveřejňovat statistiky o tom, kolik Čechů zase odhalila pod vlivem alkoholu za volantem.

A to všichni vědí, že drtivá většina z nich policii stejně unikne, protože kontrolovat každého řidiče v zemi není možné. Téměř určitě budeme číst o fatální dopravní nehodě, která by se vůbec nemusela stát, protože její příčinou bude nepozornost, přecenění schopností nebo právě alkohol. I když už je hříšník nakrásně přichycen, dostane pokutu a maximálně přijde o řidičák.

Strašákem však nemá být pokuta nebo napomenutí, ale riziko smrti a trvalých zdravotních následků po nehodě.

Tagy: