Nejteplejší den týdne přinese teploty kolem 30 °C. Platí výstraha před vznikem požárů

Vedro

Počasí 11.5.2022 6:10

Nejteplejší den týdne je tady. Meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) očekávají, že na řadě míst teploměry naměří i „tropickou třicítku“. Zároveň však vydali výstrahu před vznikem požárů, varování platí do páteční půlnoci.

Ve středu bude polojasno až jasno, přechodně by mohlo být i oblačno. Nejvyšší teploty vystoupají k 25 až 29 °C, na horách se budou pohybovat kolem 20 °C. Vát bude mírný jihozápadní vítr o síle 2 až 6 m/s.

Od středy je také v platnosti výstraha, která až do páteční půlnoci varuje před nebezpečím vzniku požáru. Varování platí pro celou Prahu, Středočeský, Ústecký, Liberecký, Královéhradecký, Pardubický, Plzeňský, Karlovarský, Jihomoravský, Olomoucký, Zlínský kraj a Vysočinu.

„Nejvyšší riziko šíření požárů bude ve čtvrtek 12. května během dne, kdy zejména při přechodu fronty čekáme silnější nárazy větru,“ uvádějí meteorologové.

Varují, aby lidé nerozdělávali oheň v přírodě, zejména v lesích. „Nevypalujte trávníky, neodhazujte cigaretové nedopalky na zem a nepoužívejte přenosné vařiče či jiné zdroje u otevřeného ohně,“ radí.

V noci na čtvrtek bude jasno až polojasno, k ránu od severozápadu místy až oblačno. Nejnižší teploty klesnou k 16 až 12 °C, při malé oblačnosti mohou spadnout až k 10 °C. Vát bude slabý jihozápadní vítr o síle 1 až 4 m/s, k ránu částečně zesílí.

Čtvrtek bude podobně teplý jako středa – teploty se budou pohybovat mezi 21 až 26 °C, na jihovýchodě a východě dokonce vystoupají až k 29 °C. Během dne má být polojasno až oblačno, ojediněle se mohou objevit přeháňky nebo i bouřky. Vát bude mírný jihozápadní až severozápadní vítr o síle 4 až 8 m/s, s nárazy kolem 15 m/s. Večer vítr zeslábne.

Tagy: