Největším přítelem na investičních trzích je čas. Jak se správně jako investor chovat?

Začínající investor musí na trzích i ve svém okolí bojovat s celou řadou mýtů. Některé z nich se po generace dědí a finanční poradci s nimi musejí stále dokola bojovat. Jak na trzích zůstat v klidu? A které základní faktory ovlivní, zda si člověk při investování povede dobře? Radí finanční specialisté společnosti Amundi.

Od vzniku první burzy už uplynulo více než tři sta let, investování je přesto neustále spojované s řadou mýtů. Takové předsudky na jedné straně znesnadňují investorovi pobyt v investičním světě, na straně druhé ale mohou člověka odradit už od toho, aby se do investování vůbec pustil.

Vyrovnaná psychika investora je přitom klíčová pro jeho úspěšné působení na trzích. Stačí k tomu znát pár obecně platných doporučení.

  • Investování = hobby pro vyvolené?

Ne. Úvodní chyba potenciálního investora spočívá v myšlence, že svět investování se ho vůbec netýká. Lidé často podléhají mýtu, že je investování buď přehnaně složité, nebo ušité na míru jen pro lidi s obrovským objemem peněz – pro boháče nebo školené profesionály. Což je paradoxní úvaha, protože právě až investování může běžnému člověku k bohatství pomoci.

  • K investicím bych se těžko dostával?

Mnoho lidí také odmítá investovat s myšlenkou, že vlastní hotovost mají vždy po ruce a nechtějí se jí vzdávat. Což je rozumný postoj jen zčásti. Před investováním se obecně doporučuje vytvořit si rezervu v objemu několika měsíčních platů. Zásoba ale nemusí být přehnaně vysoká. Pokud člověku zbývají peníze navíc, dává smysl je investovat. Řada investičních nástrojů umožňuje stažení finančních prostředků kdykoli zpátky do rukou investora.

„Investiční fondy, které jsou pro běžného člověka ideálním řešením, umožňují se dostat ke svým investovaným prostředkům zpravidla do deseti pracovních dnů,“ sdělil pro CNN Prima NEWS Zdeněk Pavlík, senior produktový specialista společnosti Amundi.

  • U investování jde hlavně o štěstí?

Vůbec ne. Investování není ruleta. I když štěstí může zisky investory vylepšit, základní úspěch spočívá v předem stanovené strategii, dlouhodobém plánu a alespoň základním know how.

„Běžnému investorovi by mělo být jedno, co dělají trhy. On chce dlouhodobě vydělávat a krátkodobé kolísání – třeba na akciovém trhu – snese jako normální součást trhu. Není potřeba časovat trh, zásadní je dlouhý čas na trhu. Trpělivost a plán, znalosti tolik ne,“ sdělil pro pořad Interview Plus Petr Šimčák, CIO společnosti Amundi.

Podle něj se léty prověřené stabilní portfolio může skládat například z kombinace nemovitostí, akcií a dluhopisů.

Řada investorů se investování obává také z toho důvodu, že jde o rizikovou aktivitu. Investování bez rizika sice neexistuje, riziko jde výrazně snižovat především diverzifikací (tedy širokým rozprostřením prostředků mezi různé typy investic) a vytrvalostí (pravidelným a dlouhodobým investováním).

  • Investování je práce na úplný úvazek?

Pokud člověk není takzvaný profesionální trader – obchodník na burze, který se živí pravidelným obchodováním s investicemi – tak mu investování příliš času zabrat nemusí. Spíše než každodenní studování grafu a strachování se o cenu v době krátkodobých propadů, se investorovi vyplatí trpělivost.

Hlavní je začít a držet se předem plánované strategie, která může trvat klidně i desítky let. Výkonnost portfolia pak mohou investoři kontrolovat například jednou za měsíc.

Jak nás ovlivňuje psychika?

Sepsaná pravidla jsou jedna věc, jenže když jde o investorovy peníze, člověk se na trzích vždycky chová trochu jinak. Do hry totiž vstupují emoce. Právě potlačení emocí je jedním z rysů, který odlišuje začátečníka od zkušeného investora.

„Tržní prostředí vyvolává strach, nejistotu nebo nadšení a euforii. Máte na investicích dva typy bolesti – první je ze ztrát, které utrpíte, a druhá ze zisků, které ‚neutrpíte‘,“ vysvětlil Šimčák.

Podle něj by měli lidé pochopit, že není úplně správným přístupem snažit se trh přechytračit. Vždycky se najdou argumenty pro to, proč právě nyní vyčkat na lepší příležitost. Jenže o tom investování není. Postupem času by mělo investorovi dojít, že cesta k úspěchu je ve finále pouze jedna.

„Já znám jen jeden typ investora, a to je konzervativní investor. Jeho zadáním je porazit inflaci a získat něco navíc, nechce spekulovat. Někdo je odvážnější a snese kolísaní hodnoty, někdo je úzkostnější a citlivější na krátkodobé výkyvy. Netrpěliví jsou skoro všichni. Ideální investor je ten, který má dlouhodobý plán, krátkodobou rezervu, spoření a peníze, které má, ale neví, kdy je bude potřebovat,“ uzavřel Šimčák, ředitel úseku investic společnosti Amundi.

Tagy: