CNN Prima News Lifestyle Komerční sdělení

Nejvýkonnější mobilní foťák i skládací „véčko“. Jak si vedou vlajkové telefony od Huawei?

  • Téma: Komerční sdělení
  • Viet Tran
  • 31. ledna 2022 14:33

Na český a slovenský trh míří dvojice velice očekávaných prémiových mobilů společnosti Huawei. Modely P50 Pro a skládací P50 Pocket se chlubí špičkovými mobilními fotoaparáty a nezaostávají ani v hardwarovém výkonu. Obzvlášť druhý jmenovaný telefon s ohýbatelným displejem umí v mnohém příjemně překvapit. Nové vlajkové smartphony čínské firmy nicméně brzdí pár nedokonalostí. Jaké jsou naše první dojmy?

Když se řekne Huawei, mobilní nadšenci se nejspíše vrátí v myšlenkách o pár let nazpět k modelu P30. Ten tehdy patřil mezi nejoblíbenější telefony na trhu a těšil se obří popularitě ze strany kritiků i široké veřejnosti. Jedním z hlavních a nejvychvalovanějších důvodů byl skvělý fotoaparát, který ruku v ruce s vysokým výkonem potěšil nejednoho nadšence do focení.

Nově představený model P50 Pro se snaží jít podobným směrem. Třebaže už výrobce nemá přístup k senzorům od Sony kvůli americkým sankcím, poradil si po svém a vyrukoval s trojicí fotoaparátů. Ten hlavní disponuje rozlišením 50 megapixelů, optickou stabilizací, 100násobným přiblížením a laserovým ostřením. Výbavu pak doplňuje 64megapixelový periskopický teleobjektiv a širokoúhlý 13megapixelový senzor.

Dle prvních ohlasů a zkušeností si na tomto poli vede Huawei stále dobře přes veškerá omezení. Snímky jsou při extrémním přiblížení překvapivě dobré, noční režim umí držet detaily a v tmavých scénách zanechává jen nepříliš znatelný šum, což bývá jeden z největších neduhů mobilních fotoaparátů. Do určité míry fotkám pomáhá i kombinace technologií, které umí snímky barevně i expozičně doladit. Pozadu nezůstalo ani natáčení videí v rozlišení 4K, které mimo jiné těží i z povedené optické stabilizace.

Co se týče hardwaru, zde o výkon není nouze. Huawei P50 Pro pohání rychlý procesor Qualcomm Snapgragon 888 a operační paměť o velikosti 8 GB RAM. Vše pak doplňuje štědré 256GB uložiště. Stěžovat si nejde ani na 6,6“ displej se zaoblenými boky a vysokou obnovovací frekvencí. Samotné uživatelské prostředí telefonu je přinejmenším po prvních zkušenostech svižné a plynulé, odezva na gesta bezproblémová.

Kapesní „véčko“ s esem v rukávu

Obdobně povedenou výbavu má také druhý a o něco zajímavější model Huawei P50 Pocket. Jedná se o první skládací „véčko“ tohoto výrobce, ohýbatelný displej ale není zdaleka největším překvapením telefonu. Na zadní části mobilu – hned pod hlavním fotoaparátem – se totiž nachází malý kulatý displej.

Jeho funkce ovšem není omezena jen na ovládání hudby, přijímání hovorů či zobrazování příchozích zpráv ve chvíli, kdy je smartphone ve „složeném“ stavu. Skrze něj totiž není problém spustit aplikaci na focení. Není problém tak pořídit selfie snímky přímo hlavním zadním objektivem – zde malý displej jednoduše poslouží jako malý náhled při pořizování fotek.

Samotný Huawei P50 Pocket je ve složeném stavu kompaktní a dobře se drží. Po rozložení se naplno ukáže velký 6,9“ displej. Na místě, kde se telefon ohýbá, je malý lineární článek, který ovšem není příliš vidět a při používání gest nijak nepřekáží.

Obstojí proti tvrdé konkurenci?

V mnoha ohledech jsou nové vlajkové lodě Huawei skvělými telefony, táhne je ale dolů několik nedostatků. Předně mnohé lidi nejspíše zklame opětovná absence služeb od Googlu či technologie 5G, k nimiž výrobce nemá přístup kvůli americkým sankcím.

Celou řadu aplikací lze nicméně bez problémů nainstalovat díky obchodu AppGallery a vyhledávači Petal Search, jen ne všechny dle dosavadních zkušeností fungují na sto procent – to se týká především her, které jsou propojené se službou Google Play. Ti, kteří neholdují hrám ani službám amerického technologického velikána, si tak z těchto omezení ale nemusí dělat těžkou hlavu.

Huawei P50 Pro a P50 Pocket jsou aktuálně v předprodeji do 6. února 2022 v několika premiérových provedeních, zde ale přichází druhý škraloup. Cena totiž některé zájemce nejspíše nepotěší. Za první model zaplatí 29 999 korun, v případě skládací varianty pak 34 999 korun. Poměrně vysokou cenu se snaží výrobci trošku vyrovnat alespoň bonusovými dárky v podobě bezdrátových sluchátek Huawei FreeBuds Pro – v případě P50 Pocket dostanou zákazníci „rtěnkovou“ variantu.

Tagy: