Nebezpečná dětská hřiště? Státní zdravotní ústav varoval před karcinogenními materiály

Státní zdravotní ústav varoval před nebezpečnými prolézačkami a materiálem na dětských hřištích, které mohou být dokonce rakovinotvorné.

Karcinogenní houpačky

Státní zdravotní ústav (SZÚ) přišel se znepokojivým tvrzením. Podle něj mohou být některé materiály používané při stavbě dětských hřišť karcinogenní. Na rizika spojená s průmyslově vyráběnými sportovními plochami upozornili úředníci ve své zprávě. Podle expertky je velmi obtížné spolehlivě zjistit, zda povrch areálu představuje možné nebezpečí.

Pro výrobu umělých sportovních ploch se často používají recykláty z pneumatik a podobného odpadu. Ve větší koncentraci však tento materiál může podle zmíněné zprávy uvolňovat karcinogenní látky, které lidé do svého těla dostávají dotykem či vdechováním.

K TÉMATU: Rakovina vaječníků jako tichý zabiják. Expertka popsala příznaky, které by ženy neměly podcenit

Nebezpečí vzrůstá v případě, že je organismus těmto látkám vystavován dlouhodobě a opakovaně. Riziko se rovněž odvíjí od ročního období. Nejohroženější skupinou jsou pak děti.

„V případě dětských hřišť je složité něco takového rozpoznat. Člověk není schopen rozeznat, zda je povrch bezzávadný,“ objasnila pro CNN Prima NEWS certifikační pracovnice Institutu pro testování a certifikaci Ludmila Antošová. Podle ní tak nezbývá nic jiného než spoléhat na zřizovatele areálů, kteří by se měli držet platné legislativy.

Vedoucí národní referenční laboratoře SZÚ zabývající se výrobky pro malé děti Jitka Sosnovcová připomíná, že právě děti jsou nejohroženější skupinou. „Procesy v organismu se u nich teprve vytváří. Nebezpečné látky souvisí i s hmotností,“ upozornila.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Při alergii nemusíte trpět. Základem je nepodcenit příznaky, uleví inhalace, radí odborník

Tagy: