Topila méně, přesto žena z Prahy zaplatila za větší odběr. Může za to vyhláška ministerstva

Topení v zimě 2

Penále za úsporné topení

Pokud chcete během ekonomické krize ušetřit, méně topte. Takové rady jsme slýchali během zimní sezony nejčastěji. V některých bytových domech se však může stát, že i přes menší spotřebu lidé zaplatí za větší odběr. Na ročním vyúčtování to zjistili ti, u kterých se poplatky za teplo rozpočítávají mezi jednotlivé bytové jednotky.

„Teplé ponožky, teplý svetr a případně kulich. To je ta nejjednodušší varianta, ale tak trochu válečná,“ popsal možný způsob šetření ředitel Asociace nezávislých prodejců energií Jiří Gavor. „Lidé by neměli topit pánu Bohu do oken, mělo by se větrat rychle, intenzivně, a nikoliv mít otevřenou větračku dlouhou dobu,“ doplňuje ekonom a poradce premiéra Štěpán Křeček.

I podle ekonoma Pavla Peterky se z pohledu energií dá nejvíce ušetřit na vytápění. Jenže to neplatí pro všechny. V bytových domech záleží na tom, jak šetří všichni obyvatelé. A může se stát, že i přes menší spotřebu, zaplatíte za větší odběr.

Přesvědčila se o tom třeba paní Ladislava Tománková, která bydlí na Jižním Městě. Na ročním vyúčtování zjistila, že má zaplatit takzvanou korekci ve výši tři tisíce korun. „Je to poplatek za to, že jsme málo topili,“ popisuje obyvatelka bytového domu.

Tománkovi totiž protopili jen 55 procent průměrné roční spotřeby celého domu. Za energie tak museli doplácet kvůli vyhlášce ministerstva pro místní rozvoj z roku 2016. „Vyhláška si kladla za cíl vytvořit podmínky pro určité spravedlivější rozúčtování. To znamená, aby to, co topí normálně nedopláceli na ty, co netopí vůbec,“ vysvětluje náměstek MMR pro bydlení Jiří Klíma.

Jenže podle paní Tománkové to příliš spravedlivé není. „Řekla bych, že se toho nedopouštíme, v bytě máme dvacet nebo jednadvacet stupňů, nikdo si u nás nestěžuje, že je tu zima,“ myslí si Tománková.

Od příštího roku by se měla současná pravidla změnit. Pomoci by měla i podobným případům jako se stal paní Tománkové. Odběratelé tepla totiž budou dostávat informace o spotřebě každý měsíc a měli by tak mít mnohem větší přehled.

Tagy:
peníze energie ekonomika topení účty Jiří Gavor Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky