Nelítostná přestřelka v lese. Ukrajinci zveřejnili záběry z intenzivních bojů s okupanty

Zatímco v Doněcké oblasti zuří vůbec nejkrvavější boje od vypuknutí ruské invaze na Ukrajinu, klid stále není ani v Luhanské oblasti. K ostrým střetům mezi ukrajinskými obránci a ruskými okupanty dochází například u města Kreminna. Do bojů se zapojují i Ukrajinské speciální operační síly (SOF), které zveřejnily nové video ze surové přestřelky v lese. Záběry, jejichž okolnosti není možné nezávisle ověřit, se šíří po sociálních sítích.

„Záběry z boje ukrajinských bojovníků SOF v okolí Kreminny ve směru Luhansk,“ uvedly ukrajinské speciální jednotky ke zveřejněnému videu.

Záběry pořídil jeden ze „speciálů“. Na videu je vidět surová přestřelka mezi ukrajinskými a ruskými vojáky v zasněžené lesní oblasti. Ukrajinci na ruské pozice stříleli pomocí útočných pušek. Ze záběrů není jasné, jak střet u luhanské Kreminny dopadl.

Ukrajinské speciální operační síly zveřejnily video s podobnou tématikou před pár dny. Tehdy se jim díky překvapivému úderu povedlo zneškodnit ruské kulometné hnízdo včetně nespecifikovaného počtu okupantů.

SOF během ruské invaze patří mezi velmi obávané složky ukrajinské armády. Například na konci listopadu provedly úspěšný útok na ruské okupanty pomocí bomb, které na nepřítele svrhávaly z bezpilotních letounů.

Kreminna leží severně od měst Severodoněck a Lysyčansk. O toto souměstí okupanti sváděli s Ukrajinci velmi tvrdé boje během léta, a to v rámci masivní ruské ofenzivy na Donbasu.

Severodoněck nakonec Rusové za cenu velkých ztrát dobyli 23. června. Lysyčansk pak Ukrajinci definitivně opustili 2. července, čímž ruská armáda de facto získala kontrolu nad celou Luhanskou oblastí. To jí ale dlouho nevydrželo. Ukrajinci už během podzimu hranice Luhanské oblasti znovu překonali a nyní se snaží získat zpět západní část tohoto území.

Tagy:
válka armáda vojáci zbraň střelba Ukrajina zbraně přestřelka Rusko Donbas Luhansk Speciální jednotky Luhanská oblast Kreminna Severodoněck Lysyčansk SOF