Neměl by stát s benzinkami koupit i řetězec hospod? Vládní plán cupuje Kalousek i ekonomové

Miroslav Kalousek si nebral servítky a pustil se do ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS).

Záměr státní firmy Čepro koupit síť čerpacích stanic Robin Oil je pod silnou palbou kritiky. Bývalý ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) v souvislosti s plánovanou transakcí zavtipkoval o potřebě „strategického“ státního nákupu sítě hospod. Proč by vláda měla nakupovat čerpací stanice v době úspor nechápou ani ekonomové. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) chce, aby Česko posílilo svou pozici vůči benzinkám, které vlastní jiné státy.

„V okamžiku, kdy jsou některé důležité součásti trhu vlastněny jinými státy, je zcela logické předpokládat, že nejdříve by se plnily potřeby těchto států, a až potom potřeby České republiky,“ vysvětlil Stanjura nákup.

Odborníci však ministrovu záměru nerozumí. „Z mnoha pohledů se ukazuje, že stát není úplně nejlepším hospodářem a soukromý sektor je v tomto daleko lepší,“ okomentoval pro CNN Prima NEWS vládní krok ekonom Jiří Tyleček. „Není potřeba, aby stát měl na tomto trhu větší podíl. Trh je už tak velmi konkurenční,“ doplnil pro redakci hlavní ekonom společnosti Roklen Pavel Peterka.

Vládní rozhodnutí kritizuje i opozice. „Stát měl použít dividend z Čepro na pomoc lidem s drahými energiemi,“ řekl Karel Havlíček (ANO).

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Válek dělá maximum, resort Langšádlové je neplnohodnotný, zhodnotil Kalousek ministry TOP 09

Kalousek: Ať stát koupí hospody

Exministr Kalousek Stanjurovo zdůvodnění glosoval s tím, že by měl stát koupit i řetězec restaurací. „Nemít státní řetězec hospod by mohlo být vyhodnoceno jako vážné bezpečnostní riziko a bezpochyby by se tak jednalo o strategickou investici,“ rýpl si do svého nástupce na sociální síti X.

Stát by mohl díky širší síti čerpacích stanic více promlouvat do koncových cen. Doteď toho ovšem nevyužil. „Musíme si uvědomit, že co je státní, je v podstatě všech. Takže vláda by si na úkor všech kupovala hlasy ve volbách, a to určitě není dobré,“ doplnil Tyleček. Transakci nyní prověřuje Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, který má na vyjádření 30 dní.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Stát se chce zbavit chaty u vodopádu v Krkonoších. Do prodeje půjdou i jiné lukrativní objekty

Cena nákupu není jasná

Ministr financí zatím nechce prozradit, kolik bude pořízení čerpacích stanic stát, smlouva totiž stále není uzavřena. Tvrdí ovšem, že nákup nebude financovaný ze státního rozpočtu.

„Osobně si myslím, že by se ta transakce mohla pohybovat v řádech nižších jednotek miliard, řekněme tři až čtyři miliardy,“ odhadl analytik XTB Tomáš Cverna. „Odhadoval bych něco kolem jedné miliardy, možná i víc,“ přidal se komentátor týdeníku Reflex Pavel Páral. Neznámých je v podobě finální ceny stále mnoho. Kromě zisku společnosti mohou hrát roli ještě případné dluhy a majetky firmy.

Ekonomické učebnice posuzují úspěch transakce návratností. Ta by v případě, že by kupní cena dosáhla jedné miliardy, byla dvanáct let. „Je otázka, zda by to bylo dostatečné. Vzhledem k plánům okolo Green Dealu by tady v tu dobu už také žádné benzinky nemusely být potřeba a stát by kupoval budoucí odpad,“ zamýšlí se hlavní ekonom CFG Vladimír Pikora.

Standardní pravidla trhu v tomto případě nemusí fungovat, protože kupujícím je státní firma, u níž zisk není vždy na prvním místě. Pokud by se investice povedla, státní firma Čepro, která chce pumpy koupit, by mohla do státního rozpočtu odvádět vyšší dividendy.

K TÉMATU: Ruský plyn už nepotřebujeme. Získali jsme kapacitu v německém terminálu na LNG, řekl Fiala

Tagy:
čerpací stanice benzín Miroslav Kalousek kritika hospoda Zbyněk Stanjura vláda Čepro Čerpací stanice RoBiN OIL Ministerstvo financí České republiky