Neměli jsme žádný případ covidu, hlásá mikrostát u Anglie. Kníže se přirovnává k Harrymu

Samozvaný mikrostát Sealand

Samozvané knížectví Sealand odolává covidu

Vítejte v knížectví Sealand, které leží na bývalé vojenské plošině u pobřeží Anglie a vzdoruje britské vládě i koronaviru. Svémocně vyhlášený mikrostát se může pochlubit, že během pandemie nezaznamenal jediný případ nákazy. Faktem ovšem je, že stálé obyvatelstvo tvoří pouze dva lidé.

„Neměli jsme žádné případy covidu. V tuto chvíli si myslím, že jsme jedna z mála zemí na světě, která to může říct,“ chlubí se samozvaný kníže Sealandu Liam Bates.

Bývalá základna pro protiletadlové dělostřelectvo měla být po druhé světové válce zbořena, to se ale nikdy nestalo. Liamův dědeček v roce 1967 vycítil příležitost. Plošiny se zmocnil a prohlásil ji za nezávislé knížectví Sealand. A jeho potomci v ní vládnou do dnešního dne.

„Myšlenkou Sealandu je ukázat, že existuje i jiný způsob života. Že se můžete vydat na svou vlastní cestu. Nemusíte jít a najít si práci od devíti do pěti a spadnout do té rutiny, kterou dělá 99,9 procenta lidí,“ vysvětluje Bates.

Státní vlajka, ústava, ale také šlechtické tituly – Sealand má vše a knížete může udělat i z vás. Prodej šlechtických titulů na internetu je totiž pro obyvatele mikrostátu důležitým zdrojem příjmů. A tak se můžete stát lordem Sealandu za necelých 900 korun. „Mám americkou snoubenku a mám staršího bratra Jamese, takže jsem něco jako princ Harry,“ tvrdí Bates.

Plošina se od roku 1987 nachází v britských vodách, Spojené království se ji nepokusilo dobýt. „Rádi se tváří, že neexistujeme, a doufají, že jednoho krásného dne se sbalíme a vypadneme. To se samozřejmě nikdy nestane,“ ujišťuje samozvaný kníže.

Některé místnosti Sealandu jsou pod hladinou moře a neustále je slyšet šplouchání vln. Batesovi mají i přes netradiční podmínky svůj domov rádi a věří, že další generace půjdou v jejich šlépějích.

Tagy:
Velká Británie Anglie princ Harry zábava nákaza koronavirus COVID-19 případ plošina kníže Sealand mikrostát knížectví Druhá světová válka vláda Spojeného království