Nemocnice na Zlínsku shánějí dobrovolníky. Lůžka i ventilátory mají, klíčový je personál

Zdravotník v ochranném obleku

Nemocnice omezují neakutní péči a vyčleňují personál pro covidové pacienty. Také Krajská nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně se připravuje na tento nárůst a shání preventivně dobrovolníky, kteří by s péčí pomohli. Situace je podle mluvčího Nemocnic zlínského kraje Egona Havrlanta už poměrně vážná. „Není to ale tak, že by nám chyběly lůžka, že by nám chyběly ventilátory. Určitě tou klíčovou položkou jsou právě zdravotníci a personál a ten potřebujeme udržet,“ uvedl v pořadu Nový den.

Na jaké pozice hledáte výpomoc, které z nich jsou nejvíce v ohrožení?
Tak z našeho pohledu nejvíce ohroženou skupinou jsou zdravotní sestry a další nelékařské profese, jako jsou ošetřovatelé, sanitáři. Tito lidé jsou klíčoví pro nás, protože ti nejvíce pečují právě o covidové pacienty. Tráví u nich velkou spoustu času. Jak už zaznělo, my jsme od dnešního dne omezili všechny plánované neakutní operace. Provádíme pouze akutní výkony a staráme se o akutní pacienty, a pak se samozřejmě staráme o covidové pacienty. Náš personál tudíž přesouváme na ta covidová lůžka a potřebujeme pomoci tam, kde jsou právě akutní necovidoví pacienti. Tam by nám pomohli lidé zvenčí, to znamená především tedy zdravotníci, protože musí mít minimálně zdravotnické vzdělání, abychom je mohli pustit k pacientům.

Já jsem včera v té výzvě, kterou jste dali na Twitter, četla, že to nemusí být stoprocentně jenom zdravotníci, ale mohou to být právě i lidé z řad dobrovolníků. Platí to?
Platí, ale tyto lidi zatím necháváme v záloze. Určitě bychom si dali dohromady nějakou databázi a mohli bychom je v případě potřeby kontaktovat a samozřejmě lidé bez zdravotního vzdělání by mohli pomoci v těch obslužných provozech, jako je třeba kuchyně, sklady a podobně.

Kde se vám dobrovolníci mohou hlásit? Koho mají kontaktovat?
Mohou kontaktovat přímo personální odbor. Mohou se obrátit přímo i na náměstkyni pro personální řízení a samozřejmě nás mohou kontaktovat přes sociální sítě, přes náš facebookový profil, kontakty najdou také na webových stránkách… My už nějaké odezvy máme. Během víkendu se nám ozvalo kolem deseti dobrovolníků, většinou jsou to třeba studenti medicíny, studenti zdravotnických oborů. Ale také máme zkušenost s tím, že se ozývají maminky na mateřské, naše zdravotní sestry, které si třeba dokážou zajistit pro své děti hlídání a pomoci nám alespoň částečně. Za to jsme velmi vděční.

Jak se vůbec situace ve Zlínském kraji vyvíjí. Kdy by mohlo dojít k nějakému výraznému zhoršení?
My v tuto chvíli v nemocnicích Zlínského kraje, to znamená ve Zlíně, Uherském Hradišti, Vsetíně a v Kroměříži, máme hospitalizováno kolem 130 covidových pacientů. Třicet z nich je na odděleních AERO, většina na umělé plicní ventilaci. Takže ta situace je teď už poměrně vážná. Není to ale tak, že by nám chyběla lůžka, že by nám chyběly ventilátory. Určitě tou klíčovou položkou jsou právě zdravotníci a personál a ten potřebujeme udržet, protože covidových zaměstnanců, kteří jsou doma kvůli covidu, těch zase není tolik, ale máme další zaměstnance, kteří jsou na pracovní neschopnosti třeba z jiných důvodů nebo jsou na ošetřovném se svými dětmi a tam už se pohybujeme kolem dvou set zaměstnanců ve všech čtyřech nemocnicích. A to už není malé číslo.

Co péče o pacienta s COVID-19 obnáší a jaké nasazení vyžaduje? Kdy by dobrovolníci mohli být „povoláni do služby“? Jak jsou nemocnice Zlínského kraje připraveny na případný nárůst hospitalizovaných? A jak vnímá mluvčí pomoc ze strany vlády, která chce do nemocnic poslat mediky a studenty zdravotnických oborů?

Odpovědi na tyto otázky se dozvíte přiloženém záznamu rozhovoru.

Tagy: