Mnozí Češi kvůli koronaviru propadají depresím a úzkostem. Pomoci může dechové cvičení

Dopady epidemie na psychiku lidí

Národní ústav pro duševní zdraví zaznamenal nepříjemný nárůst psychické nepohody lidí. Trojnásobně se totiž zvýšil počet depresí a sebevražedných sklonů a téměř dvojnásobně vzrostl počet úzkostlivých poruch. Lidé daleko více pijí nárazově alkohol. Za touto statistikou stojí jediný pachatel – koronavirus.

„Dopad na psychiku občanů je brutální. Skutečně to je epidemie strachu. Dnes a denně se potýkám s obrovským nárůstem úzkostí, depresí, obsedantních poruch. To je epidemie, kterou budeme v nejbližší době muset řešit,“ uvedl v neděli v pořadu CNN Prima NEWS Partie lékař Jan Hnízdil.

Čím bude nouzový stav delší, tím více můžeme očekávat, že lidí s psychickými problémy bude přibývat. Podle mentální koučky Lenky Zelingrové si ale mohou lidé od těchto stavů pomoci sami jednoduchým cvičením.

„Zkuste se podívat, zda máte kolem sebe přátele a blízkou rodinu. S nimi si volejte a sdílejte své pocity. Pokud nikoho takového nemáte, tak velké množství společností zdarma dalo dohromady profesionály, kteří poskytují konzultace jak on-line, tak telefonicky,“ řekla Zelingrová pro CNN Prima News.

Podle ní by se lidé měli zaměřit především na sebe. „Lepší než volit alkohol, drogy nebo antidepresiva je ve finále opravdu nejlepší nádech, výdech a zaměření se na sebe,“ zdůrazňuje Zelingrová. A právě taková jednoduchá věc, jako je dechové cvičení, může podle ní lidem pomoci ve chvílích, kdy cítí paniku, stres a úzkost.

„Můžete si zasunout palce pod poslední žebra a s nádechem, ideálně nosem, zkusíte cítit protitlak proti palcům. S výdechem zase cítíte, jak se napětí uvolňuje,“ popisuje správné dýchání kouč a odborník na zdravý životní styl Vojtěch Urban.

V boji proti stresu a úzkostem už dnes pomáhají také moderní technologie. V mobilu nebo chytrých hodinkách totiž lidé najdou spoustu aplikací, které nabídnou odbornou pomoc i cvičení pro případ, kdy se zrovna nebudou cítit ve své kůži.

Tagy: