Nemocnice se vracejí k plánovaným operacím. Přednost mají onkologičtí pacienti

Nemocnice se vrací ke klasickému provozu

Nemocnice se vrací ke klasickému provozu

České nemocnice se pomalu vracejí k běžným plánovaným operacím. Pacientů s covidem ubývá, proto na operační sály opět přicházejí zdravotníci, kteří byli převeleni na covidové jednotky. Nemocnice vybírají, kdo z pacientů na čekací listině dostane přednost. V současnosti ji mají onkologičtí pacienti.

Veronika Birčáková pracuje už 15 let jako instrumentářka na operačním sále. Po měsíci, který strávila na jednotce intenzivní péče pro covidové pacienty, se příští týden vrátí zpátky ke skalpelům. „Bude se mi trochu stýskat, protože kolektiv na JIP byl úžasný, ale těším se samozřejmě, že si zase zaoperuji,“ pochvaluje si zdravotní sestra Birčáková.

Počet pacientů s covidem klesl o polovinu

V liberecké nemocnici se počet pacientů s covidem za poslední dva týdny snížil z necelých dvou set téměř na polovinu, což znamená pozvolný návrat k normálu. „Sestry se nám budou vracet zpátky a už se na ně moc těšíme, protože si nedovedeme představit fungování bez nich,“ uvedla vrchní sestra chirurgických sálů Marie Fryaufová.

Situaci si pochvaluje i ředitel liberecké nemocnice Richard Lukáš. „Cítíme, že se zlepšuje, a moc si přejeme, aby se s plánovaným ukončením nouzového stavu operační aktivita vrátila na 60 až 70 procent stavu, na který jsme byli zvyklí,“ řekl Lukáš.

Na chirurgických sálech v Liberci obvykle provádějí zhruba třicet operací denně, v současnosti jich je přibližně třetina. Přednost nyní dostávají onkologičtí pacienti. Lidé, které trápí kýla nebo třeba artróza, si na zákrok ještě počkají. V liberecké nemocnici doufají, že standardní počet plánovaných operací zvládnou už na začátku příštího roku.

Tagy: