Nemocnicím přibývá případů otrav z hub. Zdravotní komplikace mohou způsobit i ty jedlé

Nemocnicím v posledních dnech přibývá případů otrav z hub.

Houbaři mají ideální podmínky

Pršelo a začíná se oteplovat. Takže houbaři jásají. Nicméně není houbař jako houbař. Do lesa totiž často vyráží i nadšenci bez zkušeností. A jak to pak dopadá? Nemocnice řeší v posledních týdnech četné případy otrav a nevolností z hub.

Vyrazili na houby a následně skončili v nemocnici. Řeč je o manželském páru z Valašskomeziříčska, který nedávno zaměnil muchomůrku růžovku za jedovatou muchomůrku tygrovanou. „Na standardním oddělení pobyli tři dny s tím, že nebyla nutná jejich hospitalizace na JIP, což v případě otravou houbami bývá obvyklé,“ uvedla pro CNN Prima NEWS mluvčí nemocnice Agel Valašské Meziříčí Gabriela Lefenda.

ČTĚTE TAKÉ: Houbaři nosí koše plné hřibů. Počasí jim bude přát i dál, experti varují před zrádnými druhy

Ani ve zlínské krajské nemocnici nejsou případy otrav z hub ojedinělé. „V posledních týdnech jsme měli v nemocnici osm pacientů kvůli tomu, že buď snědli špatné houby, nebo že ty houby špatně upravili,“ potvrdila mluvčí Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně Dana Lipovská.

Nejčastější chyby

Příznaky otravy se nejčastěji projevují bolestmi břicha a zvracením. Podobné měla i žena z Krnovska. „Vzhledem k tomu, že se jí podařilo veškerý obsah žaludku opakovaně vyzvracet, tak léčba netrvala dlouho,“ řekla k případu otravy z hub mluvčí krnovské nemocnice Květa Urbánková.

Nejčastěji lidé zaměňují muchomůrku růžovku neboli masáka. A také žampion si pletou s muchomůrkou hlízovitou. „Muchomůrka růžovka, když se oddělí třeba část kloboučku, tak zrůžoví. A třeň je také růžová, většinou bývá červivá. Muchomůrka tygrovitá prostě nečervená,“ vysvětloval rozdíly Luděk Hřib, předseda houbařského spolku Francova Lhota.

Viditelný rozdíl je i mezi muchomůrkou hlízovitou, tedy zelenou, a žampionem. „Jedině vytáhnout celou plodnici, protože muchomůrka zelená má zespodu takzvaný kalich smrti,“ dodal Hřib. Důležitá je ale také příprava hub. I špatně zpracované jedlé houby mohou způsobit zdravotní komplikace.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Proč se nemají trhat vzácné houby?

Tagy: