Není čas bombardovat Moskvu? Ptá se Topolánek po útocích na obilné sklady, navrhl i jasný cíl

Není po útocích Ruska na obilné a ropné terminály na jihu Ukrajiny čas začít bombardovat Moskvu? Ptal se na sociálních sítích bývalý premiér Mirek Topolánek (ODS). V následné diskusi specifikoval, že by mělo jít přímo o Kreml. Reagoval tím na změnu ruské taktiky poté, co vypověděli dohodu ohledně vývozu obilí z Ukrajiny.

„Nechci nikoho k ničemu vyzývat, ale není po tomhle čas začít bombardovat Moskvu a další cíle v Rusku, moji milí ukrajinští bojovníci? Nemyslím válku, proboha, jen nějakou malou speciální operaci,“ napsal Topolánek na Twitteru.

ČTĚTE TAKÉ: Zvrat u Bachmutu. Brzy bude náš, Rusové jsou v pasti, tvrdí úspěšný ukrajinský generál

Když se jej další diskutující v následné debatě otázal, zda by se mělo útočit jen na vojenské cíle, tak odpověděl: „Kreml?“

Reagoval tak na informace o změně ruské taktiky během války na Ukrajině zveřejněné webem Echo24. Po neprodloužení obilné dohody totiž začaly ruské síly masivně útočit na ukrajinské přístavy v Mykolajivu a v Oděse.

Černomořské přístavy jsou znovu terčem ruských zbraní od chvíle, kdy Moskva počátkem týdne vypověděla dohody o vývozu ukrajinského obilí. Moskva i Kyjev zároveň obratem informovaly, že lodě mířící přes Černé moře do ruských nebo okupovaných přístavů mohou být od pátku považovány za plavidla s vojenským nákladem.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve středu obvinil Rusko, že záměrně útočí na zařízení pro vývoz ukrajinského obilí. Moskva naopak tvrdí, že cílí výhradně na vojenské cíle. Mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov ve čtvrtek konstatoval, že Rusko provedlo v noci na čtvrtek „odvetné údery na výrobny a sklady hladinových dronů. Těmi podle ruských úřadů Ukrajinci začátkem týdne poškodili most spojující ruskou pevninu s ukrajinským poloostrovem Krym, který Rusko v roce 2014 v rozporu s mezinárodním právem anektovalo.

Tagy:
Moskva Ukrajina Mirek Topolánek Rusko Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Moskevský Kreml obilniny ruská invaze na Ukrajinu