Neobvyklý úlovek překvapil italské rybáře. V síti uvízl žralok s prasečím rypáčkem

Nečekané vzrušení zavládlo první zářijový týden na italském ostrově Elba. Místní rybáři vytáhli totiž z moře uhynulého žraloka světlouna ostnatého (Oxynotus centrina). Jeho fotografie se začaly rychle šířit po sociálních sítích. Netradiční druh paryby je totiž známý pod nelichotivými jmény jako žralok prasečí nebo „prasečí ryba“.

Ve vodě vypadá jako každý jiný žralok – je to rychlý, mrštný lovec se štíhlou, ostře vystupující hřbetní ploutví na zádech. Ale stačí se mu podíval zblízka do obličeje a jeho hlava jako by přímo inspirovala piktogram vepříka, napsal server Live Science.

Nejsou to ale jen plochá hlava, široce posazené oči a tupý, narůžovělý nos, které se tomuto žralokovi postaraly o prasečí přezdívku. „Když ho rybáři vytáhnou z vody, vydá něco jako zachrochtání, proto se mu začalo říkat prasečí ryba,“ řekl Yuri Tiberto z akvária na ostrově Elba.

Světloun, který způsobil rozruch na Elbě, byl už ale mrtvý, když ho rybáři uviděli plavat na hladině a vytáhli ho na molo.

Tento druh se kdysi ve Středomoří vyskytoval hojně, ale kvůli svým ostrým hřbetním ploutvím a relativně velkému tělu často končí v rybářských sítích. Proto jeho populace neustále klesá a nyní je světloun ostnatý uváděn jako tzv. zranitelný druh na Červeném seznamu ohrožených druhů Mezinárodního svazu ochrany přírody (IUCN).

Žralok s prasečím rypáčkem žije také ve východní části Atlantiku od Norska po Jihoafrickou republiku. Jeho výskyt byl zaznamenán v hloubce od 60 do 670 metrů pod hladinou moře a obvykle dorůstá délky asi jednoho metru.

Tagy: