Alarmující čísla: Stoupá počet neplatičů nájemného, je jich o třetinu víc než loni

Pardubice

Lidé nemají na nájemné

Počet neplatičů za nájemní bydlení narostl oproti loňskému roku přibližně o třetinu. Vyplývá to z průzkumu mezi členy Asociace nájemního bydlení (ANB). Problém včas zaplatit činži mají senioři, matky samoživitelky, mladé rodiny nebo ti, co v nájmu žijí sami. Podle majitelů pronajímaných nemovitostí jsou mezery v zákoně. Upozorňují, že vystěhovat toho, kdo neplatí, může trvat i déle než rok.

Za současný stav mohou především inflace, extrémně drahé energie a pomalý růst mezd. „Počet neplatičů nájemného v celé České republice vzrostl o 30 procent. V některých místech je až trojnásobný,“ uvedl člen prezidia ANB Jakub Vysocký. Podle něj se obecně jedná spíše o nájemníky v menších bytech.

ČTĚTE TAKÉ: Fiala s Babišem si řádně vjeli do vlasů. Při debatě se oba trochu vykrucovali, hodnotí expert

Zatímco v prvním čtvrtletí loňského roku nezaplatilo činži včas průměrně zhruba 2,5 procenta nájemníků, ve stejném období letos to bylo už skoro 8 procent. Je proto velká sháňka po levnějším, ale často nedostupném obecním bydlení.

„V tuto chvíli kvůli inflaci, vysokým cenám energií a nedostatku některých stavebních materiálů byl problém realizovat výstavbu nových obecních bytů,“ vysvětlil předseda Svazu měst a obcí František Lukl.

Podle realitních kanceláří trend rostoucího nájemného nezpomaluje. Drahé energie v kombinaci s rostoucím nájemným působí jako smrtící koktejl hlavně pro nízkopříjmové domácnosti. Bez střechy nad hlavou je aktuálně 12 tisíc lidí. Azylových domů využívá 6 tisíc lidí a na ubytovnách každý večer spí zhruba 12 a půl tisíce lidí.

Celoplošné zdražování dostává do tíživé situace i samotné pronajímatele. Neplatiče totiž není snadné vystěhovat. Sám o tom ví majitel činžovního domu pan František z Vansdorfu.

„V momentě, kdy člověk neplatí, tak trvá půl roku až rok, než ho můžete vystěhovat. Celou dobu mu musíte platit energie a musíte ho nechat bydlet. (…) Pokud se odmítne odstěhovat, tak musíte dát žalobu na soud, jehož vyřízení může trvat zase tři čtvrtě roku,“ řekl CNN Prima NEWS pan Fratišek.

Ministerstvo pro místní rozvoj připravuje zákon o dostupném bydlení. Ten by se měl zaměřit na rozšíření nájemního bydlení a na pomoc lidem v bytové nouzi.

MOHLO BY VÁS ZAUJMOUT:

Tagy:
energie ceny bydlení Andrej Babiš nájem inflace nájemné František Lukl Česko Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky Svaz měst a obcí České republiky